Oda kell figyelni a hitelkártya használatára
2018.02.23
Érdemes a bankkártyákat minél többször használni készpénz helyett, mivel hozzájárulhatnak a jelentõs költséget jelentõ készpénzforgalom visszaszorításában. A jelenlegi trendek ebbõl a szempontból kedvezõek, és a bankkártyás forgalom várhatóan tovább emelkedik az érintéses kártyák számának növekedése és az okostelefonos, virtuális kártyákkal történõ fizetések térnyerése miatt - írja a BankRáció.hu szakértõjére hivatkozva a piacesprofit.hu.

Az elektronikus fizetési megoldások egyre nagyobb teret nyernek Magyarországon, a múlt év elsõ kilenc hónapjában több mint 3100 milliárd forintra rúgott a kártyás vásárlások összértéke, ami 26 százalékos emelkedést jelent 2016 azonos idõszakához képest. A készpénzmentes fizetések fõszereplõi a bankkártyák, amelyek száma a legfrissebb hivatalos adatok szerint 2017. szeptember végén meghaladta a 9 milliót, ami 2016 végéhez képest 1 százalékos növekedést, egyben 2010 óta csúcsot jelent. 

Ezen belül a betéti kártyák száma 2 százalékkal, közel 7,8 millióra nõtt, míg a hitelkártyáké 2 százalékkal 1,3 millióra csökkent – derül ki a bankracio.hu legfrissebb összeállításából. Jelentõsen, 13 százalékkal, 6,3 millióra nõtt az érintéses bankkártyák száma a piacon, amelyekkel fizikai kontaktus nélkül is lehet gyorsan, egyszerûen fizetni.

“Érdemes a bankkártyákat minél többször használni készpénz helyett, mivel hozzájárulhatnak a jelentõs költséget jelentõ készpénzforgalom visszaszorításában. A jelenlegi trendek ebbõl a szempontból kedvezõek, és a bankkártyás forgalom várhatóan tovább emelkedik az érintéses kártyák számának növekedése és az okostelefonos, virtuális kártyákkal történõ fizetések térnyerése miatt” – mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértõje. Szerinte a hitelkártyák számának visszaesésében szerepet játszhat, hogy ezeknél nagyon magas lehet a kamat, amennyiben az érintettek nem fizetik vissza a bank által meghatározott idõben az adott összeget.

Egy-egy hitelkártyánál jellemzõen 45 napig lehet ingyen használni a bank pénzét, de a határidõ után nagyon magas, közel 40 százalékos lehet a kamat. Ez azt jelenti, hogy ha a hitelkártyán 50-100 ezer forintos tartozás felhalmozódik, akkor annak az éves kamata 20-40 ezer forint lehet.

A hitelkártya tehát csak mindennapi költésekre alkalmas, hagyományos hitelnek nagyon drága. Ma már a személyi kölcsönök nagyon alacsony kamattal elérhetõk, ezért hitelként érdemesebb ezeket választani – figyelmeztet a szakember. A legolcsóbb 1,5 millió forintos személyi kölcsönök 10 százalék körüli – jövedelemszinttõl függõen pedig akár 6,45 százalékos – kamattal is felvehetõek, így 5 év alatt havi 30 ezer forintból törleszthetõek.

Az új pénzforgalmi szabályozás több esetben kedvez a bankkártya-tulajdonosoknak is. A korábbi 45 ezer forint helyett 15 ezer forintra csökken az a kárösszeg, amelyet az ügyfélnek kell állnia abban az esetben, ha ellopták a bankkártyáját.