A Marsh McLennan Agency 2024-re stabil kereskedelmi ingatlan-viszontbiztosítási piacot remél
2024.03.19

A Marsh McLennan Agency (MMA) közzétette a 2024-es kereskedelmi vagyonbiztosítási trendekről szóló jelentését, amely a 2023-as zord körülményekhez képest idén kiegyensúlyozottabb viszontbiztosítási piacot mutat.

Az MMA szerint 2023-ban az iparág az elmúlt évtizedek legnehezebb vagyon-viszontbiztosítási piacának lehetett szemtanúja.

Ez a biztosítási struktúrák jelentős változásainak köszönhető, amelyek a társaságok magasabb önrészesedését eredményezték. A biztosítók, szembesülve az emelkedő költségekkel, kénytelenek voltak megfontolni a limitek csökkentését, miközben elnyelték a magasabb önrészesedést, és növekvő díjakkal kellett szembenézniük. Mindemellett, az aktív másodlagos veszélyek és a viszontbiztosítási struktúrákban bekövetkezett változások miatt a biztosítók több veszteséget fedeztek a mérlegükben, ahelyett, hogy azokat a viszontbiztosítókra hárították volna.

Az MMA szerint azonban a 2023-as viszontbiztosítási piacon tapasztalt volatilitás stabilizálódni látszik.

A jelentés kiemel továbbá egy másik pozitív fejleményt, a 2024-es szerződésmegújítások fedezeti lehetőségeinek bővülését, beleértve a korábban kizárt vagy korlátozott veszélyeket, mint például a terrorizmus és a polgári zavargások.

Az MMA becslése szerint a piac további javulásával és azzal, hogy a biztosítók ismét jobban érdeklődnek a viszontbiztosítás iránt, az áremelkedés várhatóan lassulni fog.

Bár az MMA nem tudja megjósolni a veszteségek gyakoriságát vagy súlyosságát 2024-ben, úgy véli, hogy egy 75 milliárd dollárnál nagyobb veszteséget okozó jelentős eseményre lenne szükség ahhoz, hogy komolyabb aggodalmak merüljenek fel.