Kötelezõ: itt a végsõ határidõ
2018.02.23
Március 1-jén jár le a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás befizetésének végsõ határideje azoknak az autósoknak, akiknek az év végén van a szerzõdéses évfordulója. A pénz beérkezése számít, nem a feladás – írja az azenpenzem.hu.

Másfélmillió gépjármû-tulajdonos – köztük 970 ezer személyautó üzembentartója - kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításának (kgfb) az évfordulója van az év végén. Az idei biztosításuk elsõ negyedéves díját legkésõbb március elsejéig kell befizetniük, a baleseti adóval együtt. Mivel március 1-jéig a pénznek be kell érkeznie a biztosítóhoz, a többnapos átfutási idõ miatt postai csekken február 27-tõl, keddtõl már senki ne próbálja rendezni az összeget. Március 1-jén, csütörtök délelõttig az átutalás, azután zárásig a biztosítók ügyfélszolgálati irodájában történõ személyes befizetés a biztonságos lehetõség – figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ). Az alkuszok arra is felhívják a figyelmet, hogy a bankkártyás fizetés nem egyenlõ az átutalással, átfutási ideje több nap is lehet.

Bár a biztosítók kár esetén már január elsejétõl fizetnek, a törvény az ügyfeleknek 60 napos díjfizetési haladékot tesz lehetõvé – mondta Papp Lajos, a FBAMSZ gépjármûszekciójának elnöke. Ha azonban egy biztosító a határidõ lejártáig nem kapja meg az esedékes díjösszeget, a hatályos jogszabály komoly lépésre kötelezi: már másnap törölnie kell az adott szerzõdést. Ezért aki eddig még nem intézkedett, mindenképpen olyan fizetési módot válasszon, hogy pénze biztosan idejében célba érjen.

Az az ügyfél, akinek a díj nem fizetés miatt megszûnt a kötelezõ biztosítása, a fedezetlenség idõtartamára fedezetlenségi díjat köteles fizetni, aminek mértéke – az autó teljesítményétõl függõen – idén naponta 340-760 forint között mozog. Emellett ugyanannál a biztosítónál kell újra szerzõdést kötnie, visszamenõleg a türelmi idõre járó díjat is le kell rónia, és választási lehetõség nélkül azonnal a teljes évre járó biztosítási díjösszeget ki kell fizetnie. Ráadásul mindhárom összegre meg kell fizetni a 30 százalékos baleseti adót is. Így együtt ez már igen tetemes összeg lehet egy egyszerû személyautónál is. A legsúlyosabb következmény ugyanakkor az lehet, hogy ha az ügyfél a fedezetlenség idõszakában kárt okoz: ilyenkor neki kell állnia a kártérítés összegét is.

Különösen az idei kampányban biztosítót váltó, mintegy százezernyi autós esetében okozhat gondot, ha nem kapja meg a díjfizetésrõl szóló értesítést. Ez azonban nem mentesíti az ügyfelet a következményektõl. A díjfizetés elmaradása a szabályozás szerint egyértelmûen az õ felelõssége.