Özönlenek az országba a turisták, beindultak a szállodaépítések
2018.02.26
A válság jelentõsen megtépázta a szállodaépítési kedvet hazánkban, de úgy tûnik, hogy a javuló turisztikai látogatási és szállodai bevétel számok végül az építkezéseket is beindították. Bár a kivitelezési fázisba lépõ projektek összértéke még így is messze elmarad a korábbi jó évek szintjeitõl, az utóbbi idõben évente 40 milliárd forint körüli értékben indulnak el szállodaépítési munkálatok - írja a Portfolio.

Területi elosztásban megnézve a szállodaépítéseket érdekes kép rajzolódik ki. Jelentõs különbség a korábbiakkal szemben, hogy a szállodaépítések fõként Budapestet érintik. A 2017-ben megkezdett szálloda-beruházások 73 százaléka Budapesten található, míg a fõváros 2015-2016-ban ennél kisebb, 66-57 százalékos részesedést ért el. A fõvárosban tehát dübörögnek a szállodaépítések, ami válság elõtti sikeres idõszakot idézi, a megkezdett kivitelezési munkák összértéke 2015 és 2017-ben is meghaladta a válság elõtti maximumot. Egyelõre az átadások esetében még nem érhetõ tetten ez a növekedés, az idei évben azonban már több projekt befejezése is várható.

2018-ban fejezhetik be például az ibuild.info adatbázisa szerint a 2015-ben megkezdett Párisi Udvar projektet, mely az elmúlt évek egyik legnagyobb szállodaberuházása, de szintén idén készülhet el a 2015-ben elindult Meininger Budapest Hotel építése is. A sort lehet folytatni a már zajló Small Grand Hotel és a Hilton Garden Inn Budapest Hotel kivitelezésével, és várhatóan 2019-ben adják át a jelenleg futó legnagyobb értékû projektet, a Matild Palotát is. A vidéki projektek között a legnagyobb beruházások sorában a várhatóan idén átadásra kerülõ nyíregyházi Hotel Sóstó SPA & Resortot lehet megemlíteni.

2015-ben a szállodaépítések esetében az Aktivitás-Kezdés mutató értéke 41 milliárd forintot tett ki, 2017-ben pedig 38,7 milliárd forint értékben kezdõdtek meg szálloda-kivitelezési munkálatok.

A szállodaépítéseknek egyértelmûen kedvez a növekvõ turizmus, az utóbbi években nõtt a szállodai szobák kihasználtsága, így az eddigi folyamatok is indokolják a szállodaépítéseket.