Hamarosan véget érhet a lakásépítési boom?
2018.02.26
2017 utolsó negyedévében már jóval kisebb volt az elkezdett lakásépítések összértéke, mintegy 57 milliárd forint, mindeközben a már folyamatban lévõ fejlesztések közül többet is átadtak ebben az idõszakban, mintegy közel 170 milliárd forint értékben. Az új lakások kivitelezési munkálatainak koncentrációjából az is kiderül, hogy a Közép-Magyarországi régió erõs részt képvisel, itt összpontosul ugyanis a projektek 70 százaléka - idézi az EBI Építésaktivitási Jelentésébõl a Portfolio.

2017-ben jelentõs mennyiségben indultak el lakásépítések Magyarországon, az elõzõ évhez képest másfélszeresére növekedett a szektor esetében az Aktivitás-Kezdés mutató értéke, a legalább 4 lakásos projektek közül a kivitelezés fázisába lépõ építkezések összértéke megközelítette a 380 milliárd forintot. 

Az új lakásokat terhelõ kedvezményes áfa-idõszak végének közeledtével azonban úgy tûnik, a fejlesztõk is egyre óvatosabbá válnak. 2017 negyedik negyedévében az elindult társasházi lakásépítések összértéke 57 milliárd forintra rúgott csupán, amely 2016 elsõ negyedéve óta a legalacsonyabb összeg volt.

Míg az építkezések kezdése terén az év végéhez közeledve mérséklõdés tapasztalható, a lakásépítések Aktivitás-Befejezés mutatójában - a korábban elkezdett beruházások átadásának köszönhetõen - jelentõs bõvülés látszott. 2017-ben összesen 167 milliárd forint értékben adtak át legalább 4 lakást tartalmazó projekteket, a következõ évben pedig ez a szám tovább növekedhet. 

Az ibuild.info építési projektadatbázisban szereplõ adatok szerint, várhatóan 350 milliárd forint körüli összegben fejezõdhetnek be lakásépítési beruházások az idei évben. Hozzá kell azonban tenni, hogy a kivitelezések befejezése körül sok a bizonytalanság, sok projekt esetében csúszásokat okoz a kivitelezõk hiánya, így elképzelhetõ, hogy egyes projektek elkészülése a következõ évre tolódik.

A korábban már említett területi egyenlõtlenség a lakásépítések esetében is megfigyelhetõ, a kivitelezési fázisba lépett projektek 70 százaléka a Közép-Magyarországi régióhoz kapcsolódik, ráadásul az egyenlõtlenség jelentõsen növekedett 2016-hoz képest. Utoljára a válság elõtti években volt megfigyelhetõ hasonlóan jelentõs különbség a társasházi lakásépítésekben az ország különbözõ részei között, 2006-ban a megkezdett kivitelezési munkák 61, míg 2008-ban 68 százaléka koncentrálódott Budapestre és környékére.