Az idõsek ötöde egyáltalán nem tud megélni a nyugdíjából
2018.02.26
Az idõsek ötöde, azaz mintegy 400 ezer ember saját bevallása szerint egyáltalán nem tud megélni a nyugdíjából. Ez praktikusan azt jelenti, hogy csak mérsékelten fûti otthonát, gyakorta éhesen fekszik le, a közmûszámlákat nem mindig tudja fizetni, és gyógyszerre sem futja sokszor. Ennél nem sokkal jobb annak a 33 százaléknak a helyzete (majdnem 700 ezer ember), aki azt mondja: csak nagy lemondások árán tud kijönni a nyugdíjából - írja a Vasárnapi Hírek a Publicus Intézet felmérését összegezve.

Van, aki úgy érzi, elég odafigyelnie és spórolnia ahhoz, hogy hó végéig kitartson idõskori járandósága – ezt vallja a nyugdíjasok 41 százaléka, azaz valamivel több mint 800 ezer ember. Viszont ez sem gondtalan idõskort jelent – az mindössze 7 százaléknyi nyugdíjasnak adatik meg, ugyanis csak 140 ezer idõs ember gondolja úgy, hogy könnyedén megél abból, amit az állam biztosít számára.

A jelek szerint ezt mindenki érzékeli, hiszen miközben egyre vékonyabb a társadalmi szolidaritás szövete, abban mindenki egyetért, hogy a nyugdíjakat emelni kell. Vita leginkább abban van, hogy miként. 73 százaléka az embereknek „rászorultságérzékeny”, ugyanis azt szeretné, ha az idõskori járandóságokat differenciáltan emelnék. Ez annyit tesz, hogy az alacsony nyugdíjakat jobban megtolnák, míg azok, akiknek szép summát hoz így is a postás, csak kevéske pluszt vagy épp semmit sem kaphatnának.

Mindössze 21 százalék gondolja úgy, hogy egységesen (arányaiban) kellene feljebb tornázni a nyugdíjakat. 

A többség nemcsak a meglévõ havi járandóságokat növelné meg, de egy új tételt is biztosítana az idõseknek, nevezetesen a 13 havi nyugdíjat. És félreértés ne essék, ezt az ötletet nem csak a 60 év felettiek szeretik (ennek a csoportnak 89 százaléka venné jó néven a pluszpénzt), de az aktív dolgozók 76 százaléka szerint is jár ez a summa az idõseknek. Az emberek 67 százaléka hiszi, hogy a 13 havi nyugdíj belefér a költségvetésbe.

Pedig nem kis összegrõl van szó – tekintve, hogy az átlagnyugdíj 124 ezer forint -, 248 milliárd forinttal kellene többet kifizetnie a nyugdíjkasszának. 

Az idõsek, figyelmeztet a Publicus, átlagosan jövedelmük 23 százalékát költik egészségügyi kiadásokra, azaz egy átlagnyugdíjjal számolva körülbelül 28 500 forintot havonta, éves szinten pedig 342 ezer forintot. Ugyanakkor a felmérés szerint a hálapénz aránya meglepõen alacsony (az egészségügyi költségek 12 százaléka átlagosan), az "ökölszabály" szerint a nyugdíjasok mintegy 41 ezer forintot csúsztatnak a fehér köpenyek zsebébe.