A húsvéti csokitojások drágábbak idén a klímaváltozás miatt
2024.03.27

Bár az élelmiszerárak sok termék esetében emelkednek, a csokoládé drágulása a szakértők szerint az éghajlatváltozással függ össze.

A Nyugat-Afrikában uralkodó szélsőséges hőség hatással volt a kakaótermésre, ami a hozamok csökkenését eredményezte. A World Weather Attribution kutatói szerint a szélsőséges hőség, amely miatt februárban 4 Celsius-fokkal magasabb volt a hőmérséklet, az ember okozta éghajlatváltozás miatt tízszer valószínűbbé vált.

A hőség aszályhoz vezetett, ami a helyi gazdák szerint meggyengítette a kakaófákat. A termés már így is sebezhető volt a 2023 végétől lehulló heves esőzések miatt. Ennek következtében néhány népszerű húsvéticsokoládé ára 50%-kal emelkedett - számolt be a BBC. Továbbá a kakaó ára tonnánként 8500 dollárra emelkedett. A kakaó ára már több mint kétszeresére emelkedett a tavalyi évhez képest.

A World Weather Attribution tanulmánya azt is kimutatta, hogy hasonló hőhullámok körülbelül kétévente várhatóak Nyugat-Afrikában, ha nem tesznek nagyobb lépéseket a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának megfékezésére. Az éghajlatváltozás nélkül a kutatók megjegyezték, hogy ez a fajta szélsőséges hőség 100 évente egyszer fordulna elő.

A szárazság és a szélsőséges hőség azonban nem csak a terményeket fenyegeti. A tanulmány kiemelte, hogy a hőhullám "csendes gyilkos", ami károsítja a helyi lakosságot, különösen azért, mert nem történnek olyan beruházások, amelyek segítenék az országokat abban, hogy ellenállóbbá váljanak a szélsőséges hőséggel szemben.

"Afrikában jelentős beruházásokra van szükség a veszélyes hőséggel szembeni ellenálló képesség kiépítéséhez. Az ENSZ becslése szerint az alkalmazkodás költségei a fejlődő országok számára ebben az évtizedben évente 215-387 milliárd dollár között mozognak" - áll a World Weather Attribution tanulmányában.