Hatalmas bejelentést tett a bankok egyik legnagyobb ellensége
2018.03.01
A digitális bankként is emlegetett fintech startup, a Revolut decemberben fennállása óta elõször átlépte a fedezeti pontot, vagyis nyereségesen mûködött. A legtöbb ma létezõ, a Revoluthoz hasonló digitális startup-bank hiába is ér el tömegeket, a legtöbben veszteségesen mûködnek. A mostani bejelentés a bankoknál is megkongathatja a vészharangot - írja a CNBC információi alapján a Portfolio.

Decemberben a Revolut átlépte a fedezeti pontot, több bevételt termelt, mint az összes költsége, vagyis lényegében véve nyereséges volt. A havi tranzakciós volumene elérte az 1,5 milliárd dollárt, ami 700 százalékos emelkedésnek felel meg éves alapon. Ami ennél is sokkal elképesztõbb, hogy állításuk szerint 1,5 millió felhasználójuk van, vagyis 50 százalékkal több, mint amennyi novemberben volt. Ennek valószínûleg sok köze van ahhoz, hogy a Revolut egy népszerû kriptopénz-vásárlási szolgáltatást indított el december elején.

A fedezeti pont elhagyása fontos esemény minden startup életében, ugyanis azt jelzi, hogy a kezdeti, rengeteg pénzt igénylõ piacszerzési, szolgáltatás-kiépítési szakaszból egy olyan szakaszba érkezhet meg a cég, ahol már valamennyi nyereséget is zsebre tehet.

A Revolut hivatalosan 2015-ben indult el, 3,5 millió dollárnyi tõkébõl, 2017 közepén 32 ember dolgozott a cégnél. 2016-ban 2,3 millió fontos árbevételre 7,1 millió fontos veszteséget jelentett a fintechcég, ebbõl ráadásul 7,8 milliós kiadást jelentett csak az értékesítés költsége.

A Revolut az egyszerûségre és az "egy tetõ alatt minden" elvre épít, foglalkoznak többek közt:

  • prepaid kártyákkal, melyeket többnyire ingyenesen lehet használni a világ számos országában,
  • nemzetközi átutalásokkal,
  • kriptopénz-kereskedelemmel (Bitcoin, Ethereum, Litecoin, stb., a váltás költsége 1,5%),
  • személyek közti (P2P) hitelezéssel (500-2500 font közt, 12-60 havi futamidõre),
  • és utas-, telefon-, baleset-, és életbiztosításokkal (öt szolgáltató bevonásával, melybõl kettõ a Revolut és a Revolut Premium).
A Revolut novemberben igényelt európai banki licencet, ha ezt megkapják, betétgyûjtési és hitelezési tevékenységekkel egészíthetik ki eddigi szolgáltatási portfóliójukat.