A legnagyobb európai viszontbiztosítók 10,2 milliárd eurós bevételt értek el tavaly
2024.04.05

A legnagyobb európai viszontbiztosítók 2023-ban 10,2 milliárd euró együttes nyereséget értek el, ami több mint kétszerese a 2022-es nyereségnek. Ez a magasabb áraknak és a jobb befektetési hozamoknak köszönhető.

A Moody's Investors Service elemzői jelentésükben kiemelik, hogy a Munich Re, a Swiss Re, a Hannover Re és a SCOR erőteljes kockázatvállalási eredményeket mutattak.

A 2023-ban bekövetkezett nagyszámú természeti katasztrófa ellenére a társaságoknak sikerült csökkenteniük kitettségüket a magasabb fedezeti limitek megállapításával. Emellett a közelmúltbeli jelentős áremelésekből is profitáltak. Megerősítették kártérítési tartalékaikat, hogy váratlan veszteségek esetén fokozzák a pénzügyi stabilitást.

A globális viszontbiztosítók szigorították feltételeiket az összesített fedezetek és a természeti katasztrófák elleni védelem alacsonyabb szintjeinek korlátozására, főként az éghajlatváltozás miatt egyre gyakoribbá és változékonyabbá váló időjárás okozta veszteségekre reagálva.

Az európai viszontbiztosítók jobban ki vannak téve az időjárással kapcsolatos veszteségeknek, mivel a viszontbiztosítók kevesebb fedezetet nyújtanak a közepes méretű természeti katasztrófakockázatokra.Ezáltal a biztosítók sokkal kevésbé védettek a másodlagos káreseményekkel szemben. Emellett a magasabb viszontbiztosítási árak miatt egyes biztosítók kevesebb fedezetet vásároltak.

A Fitch Ratings szerint a globális viszontbiztosítók csökkentik a közepes méretű természeti katasztrófakockázatokra nyújtott fedezetüket a befektetők nyomása miatt, miután több éven át nagy katasztrófakárokat szenvedtek el, és a piac más részein javult a jövedelmezőség.

A vagyon- és baleseti viszontbiztosítás árai valószínűleg 2023-ban érték el a csúcsot, és a 2024. januári szerződésmegújításokban az előző évhez képest lassabb növekedés figyelhető meg. A társaságok fenntartották a kedvező feltételeket és szelektívek maradtak a kockázatvállalás terén, ami mérsékelt díjnövekedést eredményezett.

A négy nagy európai viszontbiztosító 2023-ban profitált kiváló diverzifikációjukból. Ez nyilvánvaló volt, mivel mind a négy javuló teljesítményt ért el mind a kár- és életbiztosítási, mind az életbiztosítási műveletekben.

Emellett erős nyereségről számoltak be a speciális és kereskedelmi üzletágakban, a Munich Re pedig további bevételeket kapott az elsődleges biztosítási üzletágából.

A viszontbiztosítók a magasabb kamatlábaknak és a kedvező pénzpiaci feltételeknek köszönhetően erősebb befektetési hozamokat értek el, ami hozzájárult eredményük növekedéséhez.

A négy viszontbiztosító többsége progresszív osztalékpolitika mellett kötelezte el magát, ami korlátozza rugalmasságukat a részvényesi kifizetések csökkentésében.