A katasztrófa-kockázat iránti érdeklődés nőtt az áprilisi megújításokon
2024.04.08

A január 1-jei viszontbiztosítási megújítás óta a piaci feltételek továbbra is a viszontbiztosítási vásárlóknak kedveznek, és a drámai elmozdulás a számos ingatlan-katasztrófa viszontbiztosítási kapacitás irányába történt, amit az elmúlt év során a kockázattal korrigált hozamok vonzó szintjei eredményeztek.

Ez az Aon nemrég közzétett, a viszontbiztosítási piac dinamikájáról szóló, április 2024. évi jelentésének megállapításai között szerepel.

Míg az ázsiai szerződéses biztosítási ügyletek mintegy 60%-a megújul április 1-jén, az időszak globális jelentőséggel is bír, mivel a világ legnagyobb katasztrófavédelmi programjai közül néhány Japánban újul meg, valamint más régiókban, köztük Dél-Koreában, Kínában és Indiában.

A Japánban a vagyoni katasztrófák megújítása megerősítette az Egyesült Államokban a január 1-jei megújításkor tapasztalt pozitív tendenciákat, az árazás változatlan vagy enyhén csökkenő volt, míg Dél-Koreában, Kínában és Indiában a katasztrófa-üzletágakért folyó verseny szintén fokozódott, különböző mértékben.

Míg a vagyoni katasztrófák viszontbiztosításának árazása nagyjából változatlan volt, bizonyos ázsiai-csendes-óceáni piacok és termékcsaládok továbbra is kihívást jelentettek, és a feltételek szigorodtak - beleértve a kockázatonkénti vagyon-viszontbiztosítást; az ipari tűzbiztosításokat; bizonyos természeti katasztrófák által érintett régiókat; és az USA-ban kötött balesetveszélyes szerződéseket.

Ami a növekedési lehetőségeket illeti, április 1-je a fakultatív viszontbiztosítás - egy olyan kockázatátviteli megoldás, amelyet nem használnak széles körben az ázsiai-csendes-óceáni térségben - megújításának fontos időpontja. A viszontbiztosítók az április 1-jei megújításkor megnövekedett éérdeklődést mutattak a fakultatív biztosítási ügyletek iránt, miközben új szereplők, köztük az MGA-k továbbra is belépnek a piacra.

A jelentésből kiderül, hogy a teljes globális viszontbiztosítási tőke 670 milliárd dollárral már közel van a 2021-ben mért csúcsszinthez, ami az erős viszontbiztosítói eredményeknek és az eszközértékek 2023-as helyreállásának, valamint a biztosításhoz kötött értékpapírpiac történelmi időszakának köszönhető. Az Aon Securities becslése szerint a teljes ILS-tőke 2023 végére 108 milliárd dollárra nőtt, ami 7%-os százalékos növekedés az előző évhez képest, és minden idők legmagasabb értékét jelenti.

Annak ellenére, hogy a globális természeti katasztrófák által okozott biztosított veszteségek 2023-ban összesen 118 milliárd USD-t tettek ki, számos viszontbiztosító erősen teljesített, ami a viszontbiztosítási árak emelkedésének és a magasabb engedményezői önrészeknek köszönhető. Az első elemzések szerint a globális viszontbiztosítók átlagosan 90% körüli kombinált arányt és 18% körüli átlagos tőkemegtérülést értek el.