Így törték az autóikat a magyarok 2017-ben
2018.03.05
Az autós káresetek negyedét a követési távolság be nem tartása okozza. A nõk leggyakrabban parkolási, a férfiak az elsõbbségadás be nem tartásából fakadó károkat okoznak – derül ki a CIG Pannónia elemzésébõl.

A magánhasználatban lévõ személyautók esetében a leggyakoribb káreseteket jellemzõ módon a sofõrök figyelmetlensége okozza. A CIG Pannónia EMABIT 2017-es adataiból az derült ki, hogy a káreseteket legtöbbször a követési távolság be nem tartása (24%), a figyelmetlen parkolás és tolatás (21%), valamint az elsõbbségi szabályok be nem tartása (15%) okozza. Az elõzõ eseteknél ritkábban fordul elõ, de jellemzõ eset a vadállattal ütközés (8%) vagy a parkolóban hagyott gépjármû sérült állapotban találása (6%) is. Utóbbi leginkább a céges autót használókra jellemzõ, akik sok esetben ezzel az indokkal próbálják elkerülni az anyagi vagy erkölcsi felelõsségre vonást.

A nõk esetében legtöbbször a kis sebességû, parkolási károk a jellemzõbbek. A férfiak az agresszívebb vezetéssel együtt járó, elsõbbség meg nem adásban és az utoléréses károkban járnak élen.

A lopások területi megoszlását tekintve Pest megye és Budapest a leginkább kockázatos területek. A felsõ kategóriás autók között a „legnépszerûbb” az Audi és a BMW. Az elektromos és hibrid autók egyelõre nincsenek a lopott autók toplistáján.