Kilõtt a magyar kiskereskedelem
2018.03.05
Nagyon jól kezdte a magyar kiskereskedelem az évet, két éve nem látott növekedési ütem volt tapasztalható az idei év elsõ hónapjában. Elemzõk szerint a januári adat minden várakozást felülmúlt - írja az MTI.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a 2018. januári kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó becslését. Ebbõl az derül ki, hogy januárban a változatlan áron számolt kiskereskedelmi forgalom 7,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Csaknem két éve, 2016 februárja óta nem nõtt ennél nagyobb ütemben a kiskereskedelmi forgalom. Az élelmiszer és élelmiszer jellegû vegyesboltok forgalma
4,4 százalékkal nõtt, ami másfél éves rekordnak számít. A nem élelmiszer jellegû üzletek eladásai 11,6 százalékkal haladták meg az elõzõ évit - ez tavaly szeptember óta a legmagasabb növekedés. Az üzemanyag-fogyasztás 8,1 százalékkal nõtt 2017 elsõ hónapjához mérve, amire két éve volt legutóbb példa.

A Takarékbank elemzõje szerint a januári adat minden várakozást felülmúlt. Az elemzõ szerint az idén folytatódó, jelentõs, 6 százalék feletti reálbér-növekedés, a februárban 16 éves csúcsra ugró fogyasztói bizalom, a háztartások pénzügyi vagyonának meredek növekedése miatt a következõ hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom 6 százalék feletti bõvülési üteme, amely azonban az év második felében a magasabb bázis miatt már lassulhat.

A tavalyi, összességében 5,3 százalékos növekedést az idén hasonló mértékû növekedés követheti - véli a Suppán Gergely.