Berlinben lehetünk - legalábbis az albérletárak alapján
2018.03.06
A Statista nevû oldal idõrõl-idõre elkészíti a felmérését arról, hogy egy adott összegért a különbözõ országokban mekkora lakást lehetne vásárolni vagy bérelni. Ezúttal a hangsúly a bérlésen volt, a vizsgált összeget pedig 1500 dolláros (kb. 387 ezer forint) havi bérleti díjnál húzták meg. Ennek kapcsán megnéztük, hogy Budapest hol állna a listán és érdekes összefüggést találtunk - írja a Portfolio.

Nem meglepõ, hogy ebbõl az összegbõl a legkisebb lakást New York, Manhattan városrészében lehetne bérelni, mindössze 26 négyzetmétert. 

Ennél csak két négyzetméterrel találunk nagyobbat Londonban, a dobogó harmadik helyére pedig holtversenyben került San Francisco és Zürich, mindegyikben 29 négyzetméteres lakás lenne ennyiért elérhetõ. 

Az egyre olcsóbb városokban természetesen egyre nõ az 1500 dollárért bérelhetõ lakások alapterülete. Nyugat-Európa legtöbb nagyvárosában ezért a pénzért már 60-90 négyzetmétert is kapunk egy hónapra, de Berlinben például egy 139 négyzetméteres lakás is a mienk lehet. 

Bár a vizsgálat nem említi Budapestet, a portál kíváncsi volt arra, hogy a magyar fõvárosban mekkora lakást lehetne bérelni az említett összegbõl. A vezetõ ingatlanportálok tapasztalatai szerint Budapesten ma 2700 forint körül alakul havonta négyzetméterenként az átlagos bérleti díj, ami 143 négyzetméteres lakás bérlését teszi lehetõvé. 

A két város közti különbség tehát csak néhány százalékot tesz ki. Mostanra így a budapesti és a berlini lakbérek erõsen megközelítették egymást, és bár Németországban a nyugat-európai országok között az egyik legolcsóbb a lakhatás, valamint sokkal erõsebb az állami szabályozás is, a jövedelmi viszonyok mégsem indokolják a hasonló árszinteket - írja a Portfolio.