Kötelezõ lakásbiztosítás: nem jött be a számítás?
2011.11.29
Romániában az autók mintegy 80 százaléka rendelkezik kötelezõ balesetbiztosítással - jelentette be hétfõn az Uniqa biztosító elnöke, Florin Golovatic a GfK Románia nyári felmérésére hivatkozva. Ez jóval az uniós átlag alatt van.

A lakások 55 százaléka nem biztosított, holott idéntõl Romániában az is kötelezõ, az életbiztosítást pedig a lakosoknak csak 12 százaléka kötött. Ez azt jelenti, hogy a román biztosítási piac kisebb más európai országokénál, viszont a következõ évek nagy növekedést hozhatnak - mondta Golovatic.

Az EU-csatlakozás egyik feltétele az volt, hogy az autóparknak legalább 90 százalékára kössenek kötelezõ biztosítást. Románia negyedik éve tagja az Európai Uniónak.

Tavalyhoz képest 14 százalékkal nõtt azoknak a száma, akik rendelkeznek valamilyen biztosítással. A lakásbiztosítás kötelezõvé tétele és az autótulajdonosok számának növekedése miatt a lakosság 46 százaléka rendelkezik biztosítással. Emiatt az Uniqa hétfõn tájékoztató és nevelõ kampányba fogott a biztosítások szükségességérõl.