A Hannover Re és a Parametrix elindítja a világ első felhőalapú katasztrófa-kötvényét
2024.04.17

A Hannover Re a Parametrix-szel együttműködve elindította a világ első felhőalapú katasztrófa-kötvényét, a Cumulus Re nevű, 13,75 millió dolláros, zártkörűen elhelyezett tranzakciót.

A Hannover Re, bermudai székhelyű leányvállalatán, a Kaith Re Ltd.-n keresztül kibocsátott parametrikus cat bondok a viszontbiztosító számára további retrocessziós fedezetet nyújtanak a növekvő kiberviszontbiztosítási állományban felhalmozódó felhőalapú veszteségek ellen.

Ezt kibővítve a két társaság kifejtette, hogy a cat bondok visszamenőleges védelmet nyújtanak a Hannover Re számára arra az esetre, ha bizonyos amerikai felhőrégiókban legalább egy megnevezett szolgáltató által nyújtott felhőszolgáltatás egy adott várakozási időn túl szünetel.

A Cumulus Re-t több befektetőnél helyezték el, és azért indították el, hogy kielégítsék az ilyen típusú viszontbiztosítási fedezetek iránti növekvő keresletet.

A Parametrix portfólió kockázatkezelése és a felhő teljesítményének folyamatos nyomon követése tette lehetővé ezt az innovatív tranzakciót. A vállalat a felhőfigyelésre, modellezésre és biztosítási szolgáltatások nyújtására specializálódott, és a Parametrix Cloud Monitoring System által gyűjtött felhő-kiesési adatok alapján létrehozta az első olyan felhőmodellt, amely a maga nemében egyedülálló.

E tranzakció esetében a Parametrix a Cumulus Re éves kötvényeinek modellezésében és számításában is részt vesz.

Henning Ludolphs, a Hannover Re retrocessziós és tőkepiacokért felelős ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: "A vállalkozások egyre inkább a felhőszolgáltatásokra támaszkodnak a tárolás és a számítási teljesítmény tekintetében. A felhőszolgáltatás kiesése jelentős üzemszüneti károkat okozhat a biztosítottaknak, és ezt követően a (viszont)biztosítási piacnak. Ezért nagy örömünkre szolgál, hogy a Parametrix-szel együttműködve kötvényformátumú parametrikus felhő-kiesés fedezetet kötöttünk. A felhő leállása az egyik fő kockázat a kiber(újra)biztosításon belül, és a tőkepiacok bevonása kulcsfontosságú a közép- és hosszú távú kapacitásigények kielégítéséhez. Ez a fedezet az első lépés a befektetők bevonása felé, akikkel együtt tervezzük a fedezet idővel történő bővítését."