EB: Cselekvési terv a fenntartható finanszírozás elõsegítésére
2018.03.11
Az Európai Bizottság további intézkedéseket jelentett be a tõkepiaci unió kiépítése érdekében. Az intézkedések 3 fõ eleme a fenntartható finanszírozásról szóló cselekvési terv, a pénzügyi technológiákban rejlõ lehetõségek jobb kiaknázását célzó cselekvési terv, valamint a közösségi finanszírozást biztosító platformok térnyerését szolgáló rendeletjavaslat.

A bizottság új stratégiát vázolt fel olyan pénzügyi rendszer kialakítása érdekében, amely támogatja az EU éghajlatvédelmi és fenntartható fejlesztési programjának megvalósítását. Évente mintegy 180 milliárd euró összegû további beruházás szükséges ahhoz, hogy az EU 2030-ra meg tudja valósítani a Párizsi Megállapodásban vállalt éghajlatvédelmi célkitûzéseit, köztük az üvegházhatásúgáz-kibocsátás 40 százalékos csökkentését. A bizottság ezért ütemtervet határozott meg, hogy megerõsítse a finanszírozás szerepét a jól teljesítõ, környezeti és társadalmi célokat is megvalósító gazdaság kialakításában.

A fenntartható finanszírozásról szóló cselekvési terv fõ elemei a következõk: az egységes uniós osztályozási rendszer létrehozása, amely meghatározza, mi számít fenntarthatónak, és mely területeken tudja a fenntartható beruházás a legnagyobb hatást kifejteni; az uniós címkék bevezetése a környezetvédelmi és szociális szempontoknak egyaránt megfelelõ pénzügyi termékek jelölésére; az eszközkezelõk és intézményi befektetõk kötelezettségeinek pontosítása a fenntarthatóság terén; a biztosítási és befektetési vállalkozások tanácsadási gyakorlatának hozzáigazítása az ügyfelek fenntarthatósággal kapcsolatos igényeihez; a fenntarthatóság beépítése a bankokra vonatkozó prudenciális követelményekbe; a vállalati beszámolók átláthatóságának javítása.

Az Európai Bizottság cselekvési tervet tett közzé abból a célból, hogy elõsegítse a technológiai innováció nyújtotta lehetõségek kiaknázását a pénzügyi szolgáltatások területén. A cél az, hogy Európa a pénzügyi technológiák globális központjává váljon, és hogy az európai vállalkozások és befektetõk a lehetõ legnagyobb mértékben kamatoztathassák az egységes piac által kínált lehetõségeket ezen a dinamikusan fejlõdõ területen. A pénzügyi szektor a gazdaság digitális átalakításának egyik fõ motorja, ezért fontos, hogy szereplõi képesek legyenek hasznosítani a gyorsan fejlõdõ új technológiákat, például a blokkláncokat, a mesterséges intelligenciát és a felhõszolgáltatásokat. További cél az új szereplõk piacra jutásának megkönnyítése és a piacok biztonságának javítása.

A pénzügyi technológiai cselekvési terv fõbb elemei a következõk: az uniós pénzügyi technológiai laboratórium létrehozása; egy átfogó stratégia kidolgozása a megosztott könyvelési technológiára és a blokkláncra vonatkozóan; konzultáció a tõzsdén jegyzett európai vállalkozások által kibocsátott információk hatékonyabb digitalizálásáról; mûhelytalálkozók a kiberbiztonsággal kapcsolatos információcsere javítása céljából; a szabályozási kötöttségek nélküli tesztelést lehetõvé tevõ bevált módszerek összeállítása.

A Bizottság javaslatot terjesztett elõ a közösségi finanszírozást biztosító platformok belsõ piacon történõ térnyerésének elõsegítésére. A közösségi finanszírozás elõsegíti a finanszírozáshoz való hozzáférést, különösen az induló innovatív vállalkozások és más kisvállalkozások esetében. A „crowdfunding” lényege, hogy a vállalkozások online platformokon bemutathatják a projektjeiket, és kölcsön vagy tõke formájában támogatást kérhetnek, a befektetõk pedig pénzügyi hozamot várhatnak el. A közös európai szabályok hiánya számottevõen megnöveli a megfelelési és mûködési költségeket és megakadályozza a közösségi finanszírozási platformokat abban, hogy határokon átívelõ jelleggel mûködjenek.

A rendeletjavaslat értelmében a platformok egységes szabályok alapján uniós címkét kérelmezhetnek majd, ami lehetõvé teszi a számukra, hogy az EU egész területén kínálják szolgáltatásaikat. Így elõsegíti a forráshiányos vállalkozások hozzáférését a közösségi finanszírozáshoz. A befektetõket egyértelmû tájékoztatási és kockázatkezelési szabályok és következetes felügyeleti intézkedések védik majd.