Az ICEYE 93 millió dollárt biztosított műholdas katasztrófa-megoldásokra
2024.04.26

Az ICEYE, a műholdas katasztrófavédelmi megoldásokat kínáló vállalat végleges megállapodást kötött egy 93 millió dolláros növekedési finanszírozási körről, amelyet a finn Solidium Oy állami vagyonalap vezet.

A Solidium Oy vezeti ezt a fordulót, amelyet a Move Capital Fund I, a Blackwells Capital, Christo Georgiev és a meglévő befektetők hozzájárulása támogat. A befektetés célja az ICEYE azon terveinek felgyorsítása, hogy bővítse a világ legnagyobb SAR-műhold-konstellációját, és bővítse innovatív adat- és előfizetéses termékportfólióját.

A finanszírozási körben, - amely a 2022. februári sikeres D-sorozatú forduló követi - az ICEYE összesen 438 millió dollárra emeli a felvett tőkét.

Az ICEYE SAR-műholdakból álló konstellációja lehetővé teszi, hogy a Föld felszínéről minden időjárási körülmények között, nappal és éjszaka is képeket készítsen, áthidalva a felhőzet okozta korlátokat, amelyek az optikai műholdak érzékelőit befolyásolják.

A 2014-ben alapított, a finnországi espooi székhellyel rendelkező ICEYE célja, hogy időszerű és megbízható műholdas adatokat szolgáltasson a döntéshozatalhoz különböző ágazatokban, többek között a katasztrófavédelem, a biztosítás, a pénzügyek, a biztonság és a tengeri logisztika területén.

Ez a képesség kritikus fontosságú a természeti katasztrófák, például az árvizek és hurrikánok valós idejű nyomon követése szempontjából, így a vészhelyzetekre való reagáláshoz és a humanitárius segítségnyújtáshoz nélkülözhetetlen adatokkal szolgál.

Az ICEYE célja, hogy a mostani erős pénzügyi teljesítménynek köszönhetően a közelmúltbeli finanszírozást a terjeszkedés következő fázisában is felhasználja. A finanszírozás kulcsfontosságú lesz az ICEYE folyamatos növekedési pályájának támogatásában, különösen a missziós üzletágban.

A vállalat azt tervezi, hogy kihasználja az erőteljes nemzetközi lendületet, a szövetséges kormányok növekvő érdeklődését mind a védelmi, mind a polgári alkalmazások iránt, amelyeket a következő generációs SAR-űrhajók tesznek lehetővé.

Az ICEYE emellett gyorsan bővíteni kívánja SAR-adatkínálatát innovatív termékek bevezetése és adatgyűjtési képességeinek javítása érdekében. Ezek a fejlesztések lehetővé teszik a Föld felszínén bekövetkező változások gyors észlelését és gyakori nyomon követését, függetlenül a napszaktól vagy az időjárási körülményektől.

Az ICEYE fel kívánja gyorsítani a növekedést a megoldások kínálatán belül. Ez a kezdeményezés magában foglalja az ICEYE Flood Insights és Wildfire Insights termékeibe történő jelentős beruházásokat, valamint a kormányok és kereskedelmi szervezetek számára szabott jövőbeli veszélyalapú elemzőeszközök fejlesztését.

"Az ICEYE páratlan szakértelmet épít ki az űrtechnológiai ágazatban és azon túl is" - mondta Reima Rytsölä, a Solidium vezérigazgatója.