WHO aggódalom: a madárinfluenza átterjedhet az emberekre?
2024.04.29

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezen a héten aggodalmát fejezte ki a madárinfluenza más fajokra, köztük az emberre való átterjedésének lehetősége miatt. A WHO vezető tudósa, Jeremy Farrar csütörtökön Genfben tartott sajtótájékoztatóján óriási aggodalomra okot adó helyzetről beszélt.

"A H5N1 (egy) influenzafertőzés, amely túlnyomórészt baromfiból és kacsákból indult ki, és az elmúlt egy-két év során hatékonyan terjedt, hogy globális zoonózisos (állat)világjárvánnyá váljon" - mondta. "A nagy aggodalom természetesen az, hogy ezáltal a vírus továbbfejlődik, és kifejleszti az ember megfertőzésének képességét. És ami még ennél is aggasztóbb: képes lesz az emberről emberre történő átvitelre".

A jelenlegi járvány, amely 2020-ban kezdődött, nemcsak kacsákat és csirkéket, hanem teheneket és kecskéket is megfertőzött.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, az Állategészségügyi Világszervezet és a WHO sürgetik az országokat, hogy működjenek együtt, hogy minél több állatot megmentsenek és az embereket megvédjék.

Roger Kember, a Polgári Vészhelyzetek Titkárságának korábbi képességekért felelős igazgatóhelyettese, aki 2001-ben megbízta az Egészségügyi Minisztériumot az influenza-járványterv kidolgozásával, azt mondja, hogy most van itt az ideje a tervek felülvizsgálatának:

"Az influenza világjárvány üzleti hatásai hasonlóak lennének a Covid-éhoz az alkalmazottakra, az ellátási vonalakra, az ügyfelekre, valamint a nemzeti infrastruktúra és a kormányzat valamennyi aspektusának megzavarására. A Covid által a vállalkozásokra és szervezetekre gyakorolt hatások fényében most már bölcs dolog felülvizsgálni a pandémiás influenzára vonatkozó terveket. A WHO figyelmeztetését nem lehet figyelmen kívül hagyni."

A madárinfluenza-vírusok általában madarak között terjednek, de a H5N1 madárinfluenza egyre több emlősnél - amely biológiailag közelebb áll az emberhez, mint a madarakhoz - észlelt előfordulása aggodalomra ad okot. A vírus ugyanis ezáltal könnyebben megfertőzheti az embereket. Ezenkívül egyes emlősök az influenzavírusok keveredési edényeiként működhetnek, ami újabb vírusok megjelenéséhez vezethet.

Az Egyesült Királyság kormánya legutóbb 2024. április 5-én frissítette a madárinfluenzára vonatkozó tanácsát. Ekkor Angliában 2023. októbere óta 4 (2021. októbere óta 298), Skóciában pedig 2 (2021. októbere óta 51) magas patogenitású madárinfluenzás megbetegedés történt.

Az Egyesült Királyság 2024. március 29-i hatállyal Nagy-Britanniára vonatkozóan a magas patogenitású madárinfluenzától való zónamentességet jelentett be. Ez összhangban van az Állategészségügyi Világszervezet szabályaival. A nyilatkozat felülvizsgálata folyamatban van, és a WOAH hamarosan közzé is teszi.