Aon: Délnyugat-Ázsia viharai és áradásai több százmilliós veszteséget okoznak
2024.04.23

Április 8-17. között heves esőzések, viharok és kiterjedt áradások sújtották Délnyugat-Ázsiát, különösen az Egyesült Arab Emírségeket (EAE), jelentős gazdasági és biztosított károkat okozva, amelyek becslések szerint több százmillió dollárra tehetőek - derül ki az Aon heti jelentéséből.

Az Egyesült Arab Emírségek Nemzeti Meteorológiai Központja a Khatam Al Shaklah állomáson rekordot jelentő 254,8 mm (10,03 hüvelyk) 24 órás csapadékmennyiséget regisztrált.

Dubajt április 15-16-án súlyos csapadékhullás sújtotta: egyetlen nap alatt 142 mm eső esett, ami egy évnyi esőnek felel meg, és ez volt a leghevesebb felhőszakadás az 1949-es feljegyzsések kezdete óta.

A Dubaji Nemzetközi Repülőteret és több repülőgépet is teljesen elöntött a víz, ami több mint 1200 törölt járatot és jelentős anyagi veszteségeket okozott.

Dubaj közlekedési eszközei is megszenvedték a heves esőzéseket, ugyanis a városközpontban számos autót, lakóházat és bevásárlóközpontot elöntött a víz. Emellett az ország számos pontjáról áramkimaradásokról és vízhiányról számoltak be.

A heves esőzések április 14-16. között Omán északi részén, valamint Afganisztánban és Pakisztánban is halálos áradásokat okoztak.

Ezen túlmenően zivatarok, heves esőzések és villámárvizek sújtották a régió más országait is, köztük Szaúd-Arábiát, Katart, Iránt, Bahreint, Kuvaitot és Jement.

A súlyos időjárási esemény legalább 166 halálos áldozatot követelt, több százan megsérültek, és jelentős károkat okozott több ezer épületben, a helyi infrastruktúrában és a mezőgazdaságban is.

Az Aon szerint: "Tekintettel a folyamatban lévő kárfelmérésre és a nagy területen okozott jelentős károkra, még túl korai lenne meghatározni a becsült gazdasági hatást az érintett régióban. A térségből származó első becslések azonban arra utalnak, hogy az ingatlanokra, az infrastruktúrára és a mezőgazdaságra gyakorolt jelentős hatás valószínűleg legalább több százmillió USD-t tesz ki. A biztosított károk a viszonylag alacsony biztosítási penetráció miatt lényegesen alacsonyabbak lesznek" - zárul a jelentés.