Corporate Wellness – új motivációs elem a dolgozói juttatások között
2018.03.14
A cégvezetõk számára egyre kiemeltebb fontosságú, hogy dolgozóik megtartása érdekében olyan béren felüli juttatási csomagokat vezessenek be, amelyek motivációs hatása nemcsak érezhetõ, hanem akár számszerûsíthetõ is. Ezeken a lehetõségen túl létezik a „corporate wellness” fogalma, ami mindeddig ismeretlen volt a magyar cégek és munkavállalók számára - írja a turizmus.com.

A munkaerõpiacon körbenézve számtalan olyan kezdeményezést tapasztalhatunk a cégek HR-tevékenységében, ami a dolgozók egészséggel kapcsolatos igényeit igyekszik kielégíteni. Minden ilyen jellegû támogatási szándék a cégek részérõl komoly tényezõ lehet, figyelembe véve a magyar egészségügy túlterheltségét. Gondolhatunk itt az egészségpénztári befizetésekre, néhány magánegészségügyi szolgáltató által nyújtott orvosi szolgáltatásra, de egy egészségbiztosításra is akár. 

Nagy piaci robbanást jelenthet a közeljövõben egy olyan szolgáltatáscsomag-együttes megjelenése, amely a dolgozókat mind egészségük megõrzésében, mind életminõségük javításában támogatja, miközben segíti az egészségtudatosság fejlesztésében is! Jelen pillanatban a legtöbb cég még csak ismerkedik ezzel a lehetõséggel, felmérve saját adottságait, lehetõségeit.

A „corporate wellness” kifejezés egy preventív egészségprogramot takar, amelyben a megelõzést szolgáló analízisek az adózás szempontjából is kedvezményes megoldást kínálhatnak. Ilyenek lehetnek például a laboratóriumi vagy egyéb képalkotó diagnosztikai vizsgálatok, amelyek jelentõs várólistával érhetõk csak el az állami szolgáltatás keretein belül. A komplex egészségcsomag, amit a munkáltató nyújthat így a dolgozói számára, a cég részérõl támogató attitûd, egyben pedig segítség, hogy a dolgozó minél kevesebbet kényszerüljön táppénzre.

Az igény adott, a közeljövõben ennek az egészségügyi szolgáltatáscsomagnak a bevezetése kiemelkedõ népszerûségre tehet szert. A preventív vizsgálatok egységes képet adnak az alap egészségi állapotról, és amennyiben szükséges, a vizsgálatokat orvosi terápia követi. 

A késõbbiekben ez a csomag kiegészülhet egy szállodai wellnessprogram során igénybe vehetõ komplex egészségügyi szûréssel, mivel egyre több hotel rendelkezik teljes körû orvosi, laboratóriumi és akár egyéb képalkotó diagnosztikai szolgáltató részleggel is. 

Áttételesen hatása lehet a belföldi turizmus fellendülésére is, mivel összevonhatók, kombinálhatók a wellness napjai egy rendkívül hasznos egészségügyi szûréssel. A munkáltató így saját lehetõségei alapján dönthet a csomag összetevõirõl, és ennek elõnyeivel élve motiválhatja dolgozóit.