Népszerû a belföldi turizmus Magyarországon
2018.03.14
Idén átlagosan 165 ezer forintot költhetnek nyaralásra a magyarok, 16 százalékkal kevesebbet a tavalyinál. A legtöbb pénzt a középkorúak szórják el, akik szívesen járnak vissza a bevált helyekre – derült ki a Danubius Hotels megbízásából a nyaralási szokásokról készített online kutatás eredményeibõl.

A magyarok nem bíznak a privát szállásokban, 99 százalékuk szállodákban, motelekben, vendégházakban foglal szállást. A megkérdezettek 73 százaléka belföldön tervez kikapcsolódást az idei szabadsága alatt – idézi a Danubius Hotels közleményét az MTI.

Eszerint a legnépszerûbbek - 62 százalékkal - a 2-3 napos szállodai ajánlatok, öt napot pedig a választ adók 27,5 százaléka tölt el gyógy- vagy wellness szállodában.
A megkérdezettek több mint fele évente többször is elutazik.

A magyarok 75 százaléka félpanziós ellátást választ nyaralása alatt. A három legnépszerûbb gyógyvízzel rendelkezõ fürdõváros sorrendben: Hévíz (70 százalék), Zalakaros (56 százalék) és Bükfürdõ (53 százalék).

A Danubius Hotels kitért a gyógyvizek ismertségére is, Magyarországon jelenleg 207 gyógyvíz van, ebbõl a megkérdezettek mindössze 10-15-öt tudtak felsorolni.
A magyarok a gyógyvizeket nem aknázzák ki eléggé az egészség érdekében, a lakosság fele évente 1-2 alkalommal jut el hagyományos fürdõbe, és 4 emberbõl 1 soha. Ráadásul a felmérés szerint ez nem pénz kérdése, a magasabb jövedelmûek 25 százaléka soha nem keresi fel a termálvizeket.

Akik mégis látogatják a gyógyvizes fürdõket, azoknak a 78 százaléka csak pihenést és kikapcsolódást keres, de a stresszoldás ezen formáját is csak a válaszadók 20 százaléka teszi havi rendszerességgel vagy annál gyakrabban. Nem meglepõ adat, hogy megelõzési célzattal inkább az idõsebb korosztály érkezik (55 százalék), erre a középkorúak és fiatalabbak közül csak 38 százalék gondol.