Az Allstate visszatér a kaliforniai biztosítási piacra, ha a reformok hatályba lépnek
2024.05.02

Az amerikai Allstate biztosító Kalifornia szinte minden részén nyitott lesz az üzletkötésre, amint olyan új szabályozások lépnek életbe, amelyek lehetővé teszik a cég számára, hogy figyelembe vegye az előretekintő katasztrófamodellek eredményét és viszontbiztosítási költségeit - írja a Bloomberg.

A múlt hónapban az állam biztosítási felügyelője, Ricardo Lara bejelentette az új szabályozást, amelynek célja, hogy lehetővé tegye a katasztrófamodellek kiterjesztett használatát, hogy a biztosítók fenntarthatóbb módon működhessenek.

Jelenleg a biztosítási minisztérium engedélyezi a katasztrófamodellek használatát a földrengéskárok és a földrengést követő tűzkárok esetében, de a javasolt rendelet értelmében ez a lehetőség a lakástulajdonosok és a kereskedelmi biztosítási vonalak esetében az erdőtűzre, a terrorizmusra és az árvízre is kiterjedne.

Az elmúlt években számos biztosító visszahúzódott Kaliforniából az egyre súlyosabb erdőtüzek és az azokat követő veszteségek, valamint a biztosítási kötvények költségeit korlátozó szabályozások miatt.

Lara biztosítási felügyelő szerint a javasolt reformok az 1980-as évek vége óta a legnagyobb változásokat jelentik a kaliforniai biztosítási piacon, és bár még csak tervezetek, várhatóan 2024 végére elkészülnek.

Amint a reformok hatályba lépnek - ami a biztosítók számára is megkönnyíti a tarifák emelését, mivel a fuvarozók szabadon javasolhatják a jövőbeli veszteségek fedezéséhez szükséges bármilyen szintű tarifákat - az Allstate befejezi a Kalifornia államban történő kockázatvállalás szüneteltetését - írja a Bloomberg.

A hét elején tartott nyilvános meghallgatáson Gerald Zimmerman, az Allstate kormányzati kapcsolatokért felelős szenior alelnöke elmondta: „Ha a szabályozás ma lenne érvényben, már holnap megkezdenénk az új lakástulajdonosi biztosítások értékesítését. Az Allstate a reformok életbe lépése után az állam „szinte minden sarkában” kínál majd biztosítási fedezetet."

Ez azért figyelemre méltó, mert ez az első nagy biztosító, amely nyilvánosan kinyilvánította azon szándékát, hogy visszatér az államba, amint az új szabályozás életbe lép, ami másokat is hasonló bejelentésekre késztethet.

A Bloomberg Newsnak adott nyilatkozatában az Allstate megerősítette szándékát, hogy növelni kívánja piaci részesedését Kaliforniában, de hangsúlyozta, hogy az áraknak megfelelően tükrözniük kell a kockázat fedezés biztosításának költségeit, mielőtt újra belépne a régióba.

Az Allstate 2022 novemberében jelentette be, hogy szünetelteti az új lakástulajdonosi, társasházi és kereskedelmi biztosítási szerződéseket Kaliforniában a jelenlegi ügyfelek védelme érdekében.