GDPR: már alig több, mint két hónap a bevezetésig
2018.03.16
Alig több mint két hónap áll a vállalkozások rendelkezésére az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének (GDPR) kötelezõ alkalmazásáig, ám a vállalkozások többsége nem érzi szükségét intézkedések meghozatalának - írja adózóna.hu.

A hátralévõ idõ szûkös, mivel az alkalmazkodás – vállalkozásmérettõl függõen – akár hónapokat is igénybe vehet. 

Sok cégvezetõ abban a tévhitben él, hogy nem kezel személyes adatokat, így nem érinti a szabályozás. Üzleti tárgyalások során leggyakrabban azt hallani a vállalkozások vezetõitõl, hogy szerencsére nem kezelnek személyes adatokat, így a változás sem nagyon érinti õket. Miután azonban tisztába kerülnek azzal, hogy mi számít személyes adatnak, általános zavar lesz úrrá rajtuk, hiszen világossá válik számukra, hogy valamennyi üzleti folyamat vagy azok jelentõs része természetes személyek adatainak kezelését is magában foglalja.

Személyes adatnak minõsül ugyanis az azonosított vagy azonosítható természetes személyre („érintett”) vonatkozó bármely információ. Azonosítható az a természetes személy, akinek kiléte közvetlen vagy közvetett módon, különösen valamely azonosító, például név, szám, helymeghatározó adat, online azonosító vagy testi, fiziológiai, genetikai, szellemi, gazdasági, kulturális vagy szociális azonosságára vonatkozó egy vagy több tényezõ alapján pontosan meghatározható. 

Személyes adatok kezelése történhet így a munkavállalók, ügyfelek, illetve a szerzõdéses partnerek adataival összefüggésben. 

Hasonlóképpen személyes adatok kezelésére kerülhet sor a honlapok üzemeltetésével összefüggésben is.