Ha lassabban is, de bõvült az ipar az euróövezetben
2018.03.15
Az elõzetes számításoknál gyengébb januári euróövezeti ipari termelési adatok láttak napvilágot. Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) azt közölte, hogy a naptári kiigazítással számolva, éves összevetésben, 2,7 százalékkal nõtt az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése, a decemberi 5,3 százalékos bõvülés után - tette közzé az MTI.

Elemzõk 4,7 százalékos növekedésre számítottak januárra, ám most kiderült, hogy havi összevetésben a januári ipari termelés 1 százalékkal csökkent, miután decemberben még 0,4 százalékos növekedést regisztráltak novemberhez viszonyítva. Így naptári kiigazítással számolva, éves összevetésben csupán 2,7 százalékkal nõtt az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése, a decemberi 5,3 százalékos bõvülés után.

Az év elsõ hónapjában az Európai Unió 28 tagállamában, éves szinten 3 százalékkal nõtt, havi összevetésben pedig 0,7 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Ugyancsak az elsõ hónapban, havi összevetésben, a legnagyobb mértékben Portugáliában nõtt az ipari termelés – 2,5 százalékkal –, miközben Észtországban 1,9 százalék, Dániában pedig 1,8 százalék bõvülést jegyeztek fel.

A legnagyobb csökkenés Hollandiában mutatkozott, 5,7 százalékkal, majd Románia következett a listán 2,9 százalékos és Spanyolország 2,5 százalékos csökkenéssel.

Az Eurostat adatai szerint Magyarország januári ipari termelése havi összevetésben 1,6 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 6,6 százalékkal nõtt.

Az egy évvel korábbihoz képest a legnagyobb mértékben Románia termelése nõtt, 8,5 százalékkal. Észtországban 7,7 százalék, Svédországban pedig 7,1 százalék volt a bõvülés.

A legerõsebb visszaesést Hollandiában mérték, 6,6 százalékot, Máltán 1,7 százalékot, Görögországban pedig 1,6 százalékot.