Megállíthatatlan a magyar építõipar
2018.03.16
Idén januárjában az építõipari termelés volumene 43,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Mindkét építményfõcsoport termelése nõtt: az épületek volumene 48,4, az egyéb építményeké 33,4 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján januárban az építõipar termelése 6,4 százalékkal emelkedett az elõzõ havihoz mérten - adta ki a KSH.

Az épületek volumenének növekedése az ipari épületek mellett lakóépületek, oktatási épületek építésének eredménye, az egyéb építmények esetében a termelés gyorsforgalmi utak építése, valamint vasútfelújítási munkák és közmûépítések következtében bõvült 2018 januárjában az elõzõ év azonos hónapjához képest.

Az adatok szerint az építõipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 59,4, az egyéb építményeké 22,5, a speciális szaképítésé 39,3 százalékkal nõtt.

A megkötött új szerzõdések volumene az elõzõ évihez képest 5,3 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerzõdéseké 35 százalékkal bõvült, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 33,5 százalékkal csökkent. Az épületek körében lakóépületekre, szállodaépítésre, ipari üzemek építésére kötöttek nagyobb értékû szerzõdéseket.

Az építõipari vállalkozások hó végi szerzõdésállományának volumene január végén 108,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Az épületek építésére vonatkozó szerzõdések volumene 22,9, az egyéb építményeké 158,6 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelõtt – áll a jelentésben.