Megoszlik a lakosság véleménye a telematikával kapcsolatban
2018.03.16
Saját bevallása szerint a magyar internetezõk negyede okozott már közúti balesetet, de még a legemlékezetesebb balesetük során is csak 10-bõl 6 káreset miatt vették igénybe kötelezõ biztosításukat. Ennek ellenére csak a válaszadók tizede gondolja úgy, hogy felesleges nyûg és költség a kötelezõ biztosítás. A régóta ugyanannál a biztosítónál lévõk negyede szerint már ideje lenne váltani, de csak a válaszadók fele részesíti elõnyben az összehasonlító oldalakat, érdekes módon elsõsorban nem a legfiatalabbak - írja a Portfolio a Gemiussal közös kutatásának eredményeit ismertetve.

A magyar internetezõk gépjármûbiztosításokkal kapcsolatos attitûdjét mérte fel a Gemius a Portfolio-val közös kutatásában, egy 3033 fõs mintán. 

A válaszadók mindegyikének a családjában vezet legalább valaki, 77% esetében maga a válaszadó is. Szinte mindenki rendelkezik kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítással, cascóval viszont csak a válaszadók 35%-a. Az autók átlagéletkora meghaladja a 12 évet, és mindössze a válaszadók negyedének van 8 évnél fiatalabb kocsija. A válaszadók közel háromnegyede naponta vezet.

A válaszadók 77%-a még sosem okozott közúti balesetet, és a maradék 23%-nak is csak a 61%-a vett igénybe kötelezõ biztosítást a kárrendezéshez. 50% mondta azt, hogy már volt közúti baleset elszenvedõje, 9% esetében személyi sérülés is történt. A balesetet elszenvedõk körében 81% emlékezett úgy, hogy vett igénybe a kárrendezésnél kötelezõ gépjárm-felelõsségbiztosítást. A károkozók 8%-ával szemben a kárt elszenvedõk 5%-a mondta azt, hogy a károkozónak nem érte meg a kötelezõ biztosítás igénybevétele a kárrendezésnél.

Ezekkel az arányokkal nagyjából összhangban van azok aránya, akik csak nyûgnek és felesleges költségnek látják a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításokat. 11% gondolja így a felmérés szerint. A biztosítást jó dolognak tartók táborában többen vannak azok, akik inkább a balesetek lehetséges elszenvedõjeként, mint okozójaként érzik hasznosnak a biztosítást, hiszen ez esetben a károkozó biztosítója fizeti a kárukat. A községben élõk körében a legmagasabb (15%), a megyeszékhelyen élõk körében a legalacsonyabb (7%) a kötelezõ biztosítást negatívan megítélõk aránya.

A maguk is vezetõ válaszadók 87%-a mondta azt, hogy részt vesz a kötelezõ biztosítás intézésében, az elmúlt két évben 60%-uk váltott biztosítót. Nagyobb arányban váltottak a nõk, a 18-39 évesek, az alapfokú végzettségûek és a fõvárosiak.

Azok, akik 2 évnél régebben váltottak biztosítót, háromnegyedes arányban továbbra sem szeretnének váltani, ezek nagyobbik része a biztosítójával, kisebbik része a díjával elégedett. A régóta nem váltók 23%-a viszont a túl magas díj miatt azt mondja, ideje lenne biztosítást cserélnie. Autót vásárolni persze kevesebben terveznek, 17% mondta, hogy idén, 15% pedig azt, hogy jövõre tervez ilyet tenni.

Érdekes eredményeket hozott a kutatás a kötelezõ biztosítások értékesítési csatornáival kapcsolatban is. A válaszadók több mint fele kötött már online alkusz segítségével biztosítást, de nem mindegyikük választaná legközelebb is ezt a csatornát. Az egyébként éppen internetes kérdõívet kitöltõ válaszadók 40%-a továbbra sem valamelyik online megoldást preferálja a biztosításkötésben. Elsõsorban a fõvárosiak, a 30-39 évesek és a szellemi munkát végzõk választják az internetes kalkulátorokat. A 18-29 éveseknél érdekes módon felülreprezentált a banki és postai biztosításkötés (14%-uk jelölte meg ezt), és különösen magas (28%) ennek aránya az alapfokú végzettségûek körében.

Mindössze 14% azok aránya, akik nem tudják, mikor jár le a biztosításuk, és 26% azok aránya, akiknek január 1. a biztosítási évfordulójuk (õk 8 évnél régebben vásárolták meglévõ kocsijukat).

A felmérés készítõi rákérdeztek arra is, jó ötletnek tartják-e az autósok, hogy egy mûszer kövesse a vezetési szokásaikat, és ha keveset, szabályosan vagy biztonságosan vezet, kisebb díjat kelljen fizetniük. A telematikát egyelõre csak a megkérdezettek 1%-a használja, azonban további 16% már ismeri a módszert, és nyitott is rá, a válaszadók harmada pedig ugyan most hall elõször errõl, de jó ötletnek tartja. A válaszadók kb. fele nem támogatja a telematika autójába szerelését, 22% szerint ettõl úgysem lenne olcsóbb a biztosítása, 30% bizalmatlan, ha figyelik szokásait.

A kötelezõ biztosítások díjával kapcsolatban 78% tapasztalt drágulást az elmúlt években, de 35% egyáltalán nem vár díjemelkedést a következõ biztosítási évfordulójakor. A relatív többség szerint 5-10%-os díjemelkedésre számíthatunk, ami egyébként a szakma szektorszintû várakozásának is megfelel.