Változik mától a CSOK
2018.03.15
Az egyik legfontosabb csok-változtatás a már ingatlannal rendelkezõ családokat érinti, de mostantól már igényelhetik a külföldrõl hazatérõ családok is, sõt az adminisztráció is gyorsabb lesz - írja az MTI.

Március 15-tõl egyszerûbb és gyorsabb a családi otthonteremtési kedvezmény, a CSOK igénylése, és még több család számára lesz elérhetõ.

A legfontosabb változások:

  • A nyilatkozati elv bevezetése után elég lesz majd néhány dokumentumot benyújtani. Így például a CSOK banki igénylésénél egyszerûbb esetben akár elég lehet a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a tb-jogviszony igazolása, az adásvételi szerzõdés vagy az építési napló, valamint egy nyilatkozat az egyéb körülményeikrõl.
  • Az otthonukat bõvítõk a már folyamatban lévõ építési munkákra is igényelhetik a CSOK-kot, továbbá akár minden költségüket fedezhetik a CSOK-ból a támogatás összegéig. A hazatérõ családok szintén igénybe vehetik, ha külföldi tb-jogviszonyt igazolnak, és vállalják, hogy egyikük 180 napon belül magyar tb-jogviszonyt létesítenek.
  • Március 15-tõl a bankoknak gyorsabban, 30 napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben, az építkezésieknél pedig 60 nap a határidõ. Változás az is, hogy a CSOK iránti igény benyújtására két hónappal több idejük, azaz fél évük van a családoknak. A banki szempontból hitelképtelen fiatalok számára jelent változást, hogy a CSOK igényléséhez adóstársnak bevonhatják szüleiket vagy közeli hozzátartozóikat. A CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes hitel igénybevételének pedig nincs idõbeni korlátja.
  • A fontos változások közé tartozik az is, hogy minden család kérhet CSOK-ot, akkor is, ha már van ingatlantulajdona; eddig ezt csak az új lakást szerzõ családok tehették meg. 
  • Változik az áfa-visszatérítés szabályozása is. Eszerint mindenki, aki építkezik és 27 százalékos áfás számlát nyújt be, kérheti – 5 millió forintig – az adóvisszatérítést. Az áfa-visszatérítési lehetõséget kiterjesztik a nyugdíjasokra és a nyugdíjszerû ellátásban részesülõkre is.
  • Azok a családok, amelyek korábban már vettek fel lakáscélú támogatást, több támogatást kaphatnak, ha újabb három gyermeket vállalnak. Ez azt jelenti, hogy az új támogatásból már nem kell levonni a már meglévõ gyerekek után kapott “szocpolt”.