Meglepõen kevés lakást adtak át tavaly
2018.03.18
A Budapesten, új lakásokra kiadott építési engedélyek száma 2017-ben megközelítette a 15 ezret, ami másfélszerese a 2016-os adatnak. Nincsenek azonban ilyen nagyságrendû eredmények a már átadott új lakásoknál, a csupán pár ezer használatba vett ingatlan jól mutatja a korábbi évek kevésbé aktív lakásépítési hangulatát - írja a Portfolio.

Látszik azonban már az is, hogy növekszik a befejezett és az átadott projektek száma, 2017-ben - az utolsó hónapokat nem számolva - összesen 250-nel nõtt a lakóparki és a többszintes társasházakban átadott új lakások száma.

A fõvárosban 2017-ben 2760 új lakást vettek használatba a KSH adatbázisa alapján, ami szinte teljesen megegyezik az elõzõ év azonos idõszakával. Ritka volt azoknak az eseteknek a száma, ahol természetes személy volt az építtetõ, többnyire inkább vállalatok megbízásából, értékesítési céllal építettek új ingatlanokat. 

A lakóparki és a többszintes társasházi átadásra kerülõ lakások száma is emelkedett 2017 elsõ kilenc hónapjában az elõzõ év ugyanezen hónapjaihoz képest, míg a családi házaké csökkent. A viszonylag kevés átadott új budapesti ingatlan jól jelzi, hogy a 2017 elõtti években csekély számban indultak el új projektek, és az egyéni építkezések sem voltak meghatározóak.

Ezzel szemben 2017 elsõ kilenc hónapjában közel 11 ezer "egyszerû bejelentést" tettek, illetve adtak ki építési engedélyt új lakóingatlanra. Az utolsó néhány hónap bejelentéseit is hozzáadva számuk már megközelítette a 15 ezret, vagyis a következõ években jóval nagyobb számokra lehet számítani az átadásokban, mint a 2760 új lakás.

A négy-, vagy többszobás lakások száma mintegy 15 százalékkal emelkedett 2016 elsõ három negyedévéhez képest Budapesten. Ugyanakkor a használatba vett lakások átlagos alapterülete 79 négyzetméterre csökkent az elsõ kilenc hónapban, majd az év utolsó negyedévében már 83 négyzetméter volt ez az átlag. Bár több nagyobb alapterületû lakást adtak át, amikor az átlagban csökkenést látunk, az arra utalhat, hogy még mindig meghatározó részt képviselnek az átadott új állományban a kisebb lakások.