A bankok után az európai biztosítók is egységes felügyeletet kaphatnak
2012.11.22
A banki szabályzás centralizálásához hasonlóan, melyet az Európai Központi Bank (EKB) látna el, az európai biztosítók is egyetlen felügyeleti szerv alá tartozhatnak – közölte kedden az EIOPA.

„Igen nehéz lesz egyetlen felügyeleti mechanizmust alkalmazni a bankok, továbbá a nagyobb európai biztosítási csoportok teljesen szétaprózódott nemzetközi felügyelete esetében - mondta Gabriel Bernardino, az Európai Biztosítás-és Foglalkoztatóinyugdíj-felügyeleti Hatóság (EIOPA) elnöke.

A biztosítói felügyelet eddigi formában való megtartása piaci torzulásokat okozna, továbbá arbitrázsra adna lehetõséget a különféle szabályozási rendszerek között – közölte Bernardino a Euro Finance Week konferencián. A banki felügyelet egységesítése Bernardino szerint sürgetõbb probléma, azonban a biztosítási szektornak is meg kell kezdenie a tárgyalásokat egy hasonló lépés közeljövõben történõ megtételérõl. „Van idõnk gondolkozni, nem kell elsietni” – tette hozzá a felügyelet elnöke, arra azonban nem kívánt válaszolni, hogy esetlegesen az EIOPA veszi-e át majd ezt a felügyeleti szerepet.

Az EU szabályok nem teszik lehetõvé az EKB számára a biztosítói felügyeletet, egyes szakértõk szerint azonban a bankok, biztosítók és piacok egységes felügyelete Európai szinten is megoldható lenne, számos tagország gyakorlatához hasonlóan.

Az elsõdleges feladat most azonban az új tõkeszabályzás, a Szolvencia II bevezetése a biztosítók számára, ami Bernardino szerint 2016-ra várható, a sorozatos késedelmek miatt.

AZ EIOPA az új Európai Bankhatósággal (European Banking Authority - EBA), valamint az Európai Értékpapír-piaci Hatósággal (European Securities and Markets Authority - ESMA) közösen elsõsorban a nemzeti felügyeleti szervek felügyeleti gyakorlata közötti konzisztencia megteremtésén fáradoznak, az EU tagállamokban hatályos szabályok egységesítését követõen.

Az Európai Bizottság jövõre azt vizsgálja, hogy a három szerv valóban egy tetõ alá hozható-e. Eközben a német Hessen tartomány azt próbálja elérni, hogy a majdani felügyeleti hatóság központja Frankfurt legyen, ahol az EIOPA és az EKB székhelye is található.