Új jegybanki platform a fintech fejlesztések ösztönzésére
2018.03.21
Az MNB Pénzügyi Innovációs Platform elindításával támogatja az új fintech kezdeményezések biztonságos, a pénzügyi stabilitás megõrzésével történõ elterjedését a pénzügyi piacokon. Az új kezdeményezést Windisch László, a jegybank felügyeleti alelnöke és Szombati Anikó ügyvezetõ igazgató mutatta be - tette közzé az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2017 folyamán átfogó kutatást végzett a fintech innovációs piaci folyamatok felmérésére. Elsõ körben a pénzügyi innovációkkal kapcsolatos hozzáállás áttekintése a bankokra, fintech cégekre, kockázati tõketársaságokra és a fogyasztókra terjedt ki, majd a jegybank a biztosítókat, pénztárakat és pénzügyi közvetítõket is bevonta a kutatásba. A felmérések igazolták: a hazai pénzügyi közvetítõrendszerben keresleti és kínálati oldalon is jelentõs igény van az innovatív pénzügyi szolgáltatások biztonságos alkalmazására. 

A jegybank ennek elõmozdítására a nemzetközi gyakorlattal is összhangban álló megoldási javaslatokat dolgozott ki. A fenntartható felzárkózást segítõ innovatív ötletek megvalósulását egy, az MNB honlapján elérhetõ Pénzügyi Innovációs Platform (Innovation Hub) támogathatja hatékonyan, késõbb pedig egy Pénzügyi Innovációs Tesztkörnyezet (Regulatory Sandbox) is felállítható itthon. 

Az új jegybanki kezdeményezésrõl szóló részletes információkat az MNB szakmai konzultáción mutatta be fintech cégek, pénzügyi intézmények és érdekképviseletek vezetõinek.

A Pénzügyi Innovációs Platform egyrészt folyamatosan frissülõ információs tárházként támogatja a fintech megoldások terjedését. A különbözõ pénzügyi szolgáltatások kapcsán a szabályozói, felügyelési elvárások jelennek itt meg, és az új piaci szereplõk számára is áttekinthetõvé, jól kereshetõvé válnak. Emellett kommunikációs platform funkciója révén információmegosztó felületként szolgál a teljes fintech ökoszisztémának (pl. fintech cégek, bankok, biztosítók, jogi irodák, kockázati tõkealapok részére).

A honlap szabályozói támogató platformként is mûködik: az MNB iránymutatásokkal nyújt segítséget a fintech innovátorok számára az újításaikkal kapcsolatban felmerülõ pénzügyi tárgyú jogi kérdések tisztázására. Idõközben megkezdõdött a fintech témakörben aktív, tapasztalatokkal rendelkezõ külföldi társhatóságokkal való kapcsolatfelvétel is, így a felület nemzetközi kooperációs platform feladatokat is elláthat a jövõben.

A fintech megoldások révén javítható a pénzügyi szektor költséghatékonysága és versenyképessége. Az innováción keresztül történõ hatékonyságnövekedés pozitívan hathat a pénzügyi stabilitásra, az intézmények mûködésére, s a pénzügyi termékek, szolgáltatások felhasználói számára is elõnyökkel járhatnak. Így érdemben támogathatja a fenntartható gazdasági felzárkózást is.