Rekordszámok a Fundamentánál
2018.03.22
A Fundamenta 2017-ben is fenntartotta növekedését a lakásszámla-értékesítés piacán, az elõzõ évhez képest 25 százalékkal több lakás-takarékpénztári szerzõdést kötött, ami újabb rekordot jelent. Az ügyfelek által kötött szerzõdések átlagos összege 4,2 millió forint volt, amely 5 százalékos növekedést jelent az elõzõ évhez képest - írja a vg.hu.

Emelkedett az állami támogatást maximálisan kihasználó ügyfelek aránya is, miután 2017-ben az új szerzõdések 75 százalékát havi 20 ezer forint megtakarítás mellett kötötték.

A lakáshitel-kihelyezésekben szintén jelentõs szerepet játszott a lakás-takarékpénztár: az elõzõ évhez képest 13 százalékkal, 114 milliárd forintra növelte kihelyezéseit. Ezzel a dinamikusan bõvülõ lakáshitelpiacon is magas szinten, 18 százalékon tartotta részesedését. A múlt év végére 343 milliárd forintra emelkedett a Fundamenta hitelállománya – ezzel a teljes magyarországi lakáshitel-állományból 11 százalékkal részesedik.

A társaság 2017 végén 780 ezer szerzõdést kezelt, ami azt jelenti, hogy hozzávetõlegesen félmillió háztartás rendelkezik a Fundamentánál szerzõdéssel. A múlt év folyamán az ügyfelek 118 milliárd forintot helyeztek el megtakarításként a társaságnál, amellyel a betétállomány 434 milliárd forint fölé nõtt.

Ezzel párhuzamosan az ügyfeleknek kihelyezett összeg is gyarapaodott, a 2016-os 194 milliárd után tavaly 210 milliárd forintot tett ki. Tátrai Bernadett elnök-vezérigazgató elmondta: a Fundamenta 10 százalékkal növelte – a magyar számviteli szabályok szerinti, konszolidált – adózott eredményét, ami így 5,8 milliárd forintot tett ki. Eközben a társaság által fizetett adók és járulékok összege csaknem 5 milliárd forintot ért el. Az elnök-vezérigazgató emellett emlékeztetett arra: a Fundamenta alkalmazotti létszáma az elmúlt öt évben több mint ötven százalékkal nõtt, miközben közel duplájára bõvült az értékesítési hálózat is.