Nõttek a lakásárak az agglomerációban is
2018.03.22
A hazai ingatlanpiaci változások a fõváros és vidéki nagyvárosok után az agglomerációs településekre is begyûrûztek. A kiadott lakásépítési engedélyek száma és a telekárak növekedése is azt mutatja, hogy a fõváros környéki települések iránti érdeklõdés újbóli emelkedik - írja a Duna House elemzése alapján a Portfolio.

A fõváros környéki ingatlantranzakciók közel 60 százaléka a déli és az északi agglomerációs szektorban zajlott tavaly. A legnagyobb mértékû drágulás az északi (Dunakeszi, Fót, Göd, Vác) és a keleti (Veresegyház, Mogyoród, Gödöllõ, Kistarcsa) részt jellemezte. 

Keleten 2016 elején még az egyik legalacsonyabb árakon lehetett ingatlant vásárolni, de 17 százalékos áremelkedésével tavaly már a középmezõnyben végzett. Az északi agglomeráció a legnagyobb mértékû, 19 százalékos drágulással sem tudta behozni a legdrágább nyugati (Budakeszi, Budaörs, Törökbálint) és északnyugati (Szentendre, Solymár, Üröm, Pomáz) területeket. A déli (Érd, Szigetszentmiklós, Dunaharaszti) és a délkeleti (Vecsés, Üllõ, Gyömrõ) irányban kisebb mértékben, átlagosan 10 százalékkal emelkedtek az árak, de még így is a legolcsóbb agglomerációs városokat és településeket találjuk itt.

Az elemzés 2016-os és 2017-es ingatlantranzakciók alapján készült.