A Generali korábbi tulajdonosa veszi meg a Telenort
2018.03.23
870 milliárd forintnak megfelelõ összegért adja el több leányvállalatát a Telenor, köztük a Telenor Magyarországot is. A vevõ a világ harmadik leggazdagabb bankára, az 53 éves cseh Petr Kelner cége, a PPF csoport, amely néhány évig a Generali Biztosítót is tulajdonolta.

A PPF csoport a közép-kelet-európai térség legnagyobb magántõke-befektetõ csoportjaként megközelítõleg 35 milliárd euró értékû eszközt kezel. Befektetései a bank- és az ingatlan szektorra, a lakossági pénzügyi szolgáltatásokra, valamint a bányászatra és a távközlésre is kiterjednek. A PPF-nek részesedése van például az aranybányászattal foglalkozó orosz Polimetal társaságban. 

A mobiltelefon üzletágban 2013-tól terjeszkednek. Elõször a spanyol Telefonicától vásárolták meg a szlovák O2-õt, majd 2018-ban Bulgáriában a Nova Broatcasting Groupot vették meg. 

A PPF holding neve 2008-ban Magyarországon is ismert lett: az olasz Generali csoport és a PPF holding közösen tulajdonolta a hazai Generali Biztosítót és több más régiós érdekeltséget. Az együttmûködés 2013-ig tartott. 

A PPF csoport Petr Kelner cseh milliárdos tulajdonában van, akit a régió leggazdagabb embereként és a világ harmadik leggazdagabb bankáraként tartaak nyilván. Vagyonát a cseh privatizáció idején alapozta meg, s ma 16 országra terjednek ki a befektetései. A tulajdonában álló, húsz éve alapított Home Credit Groupnak világszerte 155 ezer alkalmazottja van. A Home Credit Cseh- és Oroszországban piacvezetõ, de a lakossági pénzintézet, az Egyesült Államokban, Kínában és Vietnamban is erõs. 

Magyarországon Kelnernek eddig egyetlen érdekeltsége volt, a Barion Payment Zrt. A cégbe a milliárdos tavaly invesztált két lépcsõben hatmillió eurót. A Barion fizetési rendszer 6000-es vállalati ügyfélkörrel rendelkezik. 2600 webáruház partnere, a felhasználók száma pedig 700 ezerre tehetõ. A mostani tranzakció a Telenor magyarországi, bulgáriai, montenegrói és szerbiai mobilszolgáltatóit, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatót foglalja magába. Ezek a leányvállalatok a norvég gyökerû Telenor csoportnak 2017-ben 11,8 milliárd norvég korona árbevételt hoztak.