Egyre több új lakás épül
2018.05.12
Az idei esztendõ elsõ negyedévében 3394 új lakás épült, ami 65 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), a legújabb gyorstájékoztatójában. A kiadott építési engedélyek és egyszerû bejelentések alapján építendõ lakások száma pedig 9850 volt, ami 3,4 százalékkal több, mint 2017 elsõ negyedévében bankkalkulátor.

Egyre több új lakás épül


A statisztikai hivatal adatai alapán íme az idei, elsõ negyedév számai az elõzõ év azonos idõszakához képest:

Budapesten a háromszorosára nõtt az épített lakások száma, a városokban és a községekben is dinamikus volt a növekedés.
A természetes személyek által épített lakások aránya 58-ról 50 százalékra csökkent, a vállalkozások által építetteké 41-rõl 50 százalékra emelkedett.
A használatba vett lakások átlagos alapterülete 5 m2-rel 100 m2-re csökkent.
Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendõ lakások országos száma 3,4 százalékkal, 9850-re nõtt. Az építendõ lakások száma a városokban emelkedett, Budapesten és a községekben csökkent. Az építtetõk az esetek 34 százalékában éltek az egyszerû bejelentés lehetõségével. Ez az arány Budapesten 4,8 százalék, az alacsonyabb területi egységek felé haladva egyre magasabb, a községekben eléri a 94 százalékot.
A kiadott új építési engedélyek (bejelentések) alapján 3,0 százalékkal több, összesen 2965 lakóépület építését tervezik, a nem lakóépületekre kiadott engedélyek száma 978, ami 16 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.


Szabadfelhasználású hitel ajánlatokért kattintson ide
2019 után kevesebb lakást adnak majd át

A 27 százalékról 5 százalékra csökkentett áfa nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a válság után beinduljanak a lakásépítések, a kedvezmény egyelõre azonban csak 2019 végéig él. - A most induló projekteket viszont biztosan nem lehet már 2019 végéig befejezni, így reálisabb a 2020-as dátum, de egyelõre még csak kevés fejlesztõ van, aki tervszerûen meri vállalni a 2020-as átadást - olvasható ki a Budapesti Lakáspiaci Riport adataiból.



Bizakodó szakszövetség

„Ha valóban demográfiai fókuszú lesz az új kormány, akkor a gazdaságpolitikai programjában biztosan kiemelt helyen fog szerepelni a lakásügy, ami a családok életminõségének egyik kulcskérdése”- vélekedett a napokban Koji László. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke hozzátette: fontos lenne, hogy a felújítások esetén is vissza lehessen majd igényelni az áfa bizonyos részét, és talán az új ciklusban a bérlakásépítés is elõtérbe kerülhet, de mint mondta, a kedvezményes lakásáfa nemcsak a kormány döntésétõl, hanem Brüsszeltõl is függ.

2018. május 10.
csütörtök
Kapcsolódó linkek
Ingatlanfelújítási hitel