Nagy terveket szövöget a Raiffeisen
2018.03.25
A nem teljesítõ hitelek aránya rekord alacsony, mindössze 8 százalékos volt a Raiffeisen Banknál tavaly. A következõ idõszakban elsõsorban a lakossági hitelezés lesz fókuszban – mind a lakáshitel, mind pedig a személyi kölcsönök folyósítása már 2017-ben jelentõsen növekedett. A bank vállalati és kkv-hitelállománya is a piaci átlagnál erõteljesebben nõ - írja a vg.hu

A tavalyi évet 28,5 milliárd forintnyi adózás utáni eredménnyel zárták, ez a bank történetében idáig a legmagasabb összegû nyereség – mondta Zolnai György, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója. A nem teljesítõ hitelek aránya öt év alatt hatodára csökkent. Nagyon jó eredmény, hogy a bank mûködési bevétele az alacsony kamatkörnyezet ellenére jelentõsen növekedni tudott.

A következõ idõszakban jelentõs erõforrásokat fordítanak a digitális szolgáltatások erõsítésére, ennek eredménye várhatóan már az idén látható lesz. Az ügyfelek például megújult mobilalkalmazáson keresztül intézhetik napi pénzügyeiket.

A lakossági hitelezés dinamikusan fejlõdik, a személyi kölcsönök esetében a folyósított volumen megduplázódott, a lakáshitelek esetén is jelentõs, 85 százalék feletti a növekedés. A terület 2018-ban is erõsen fókuszban lesz, idén duplázást tervez a Raiffeisen – jelezte Ralf Cymanek, a bank lakossági területért felelõs vezérigazgató-helyettese.

Növekedett az ügyfelek fizetõképessége, a lakáshitelek esetében az átlagosan felvett hitelösszeg meghaladta a 9 millió forintot, míg a személyi kölcsönöknél közel 40 százalékkal nõtt, megközelítve az 1,5 millió forintot. Nagyon népszerûek a fix törlesztõrészletet kínáló konstrukciók, a folyósított lakáshitelek immáron harmada fogyasztóbarát lakáshitel, emellett az 5, illetve 10 évre fixált kamatozású hitelek aránya elérte a 83 százalékot. Sokan keresik a csokot, az érdeklõdõk fele hitelt is igényelt.

A vállalati és pénzügyi intézményi szektor továbbra is kulcsfontosságú területe a Raiffeisen Banknak – mondta Kementzey Ferenc, a Raiffeisen vállalati és befektetési banki területekért felelõs vezérigazgató-helyettese. A piacnál gyorsabban nõtt 2017-ben a pénzintézet vállalati és a kkv-hitelállománya, az MNB piaci hitelprogramjában tett vállalások sikeresen teljesültek.