VIG: Sikeres régiós stratégia, 9,4 milliárd eurós díjbevétel
2018.03.25
Az elõzetes adatok szerint 3,7 százalékkal, 9,4 milliárd euróra növelte díjbevételeit a Vienna Insurance Group (VIG). A cégcsoport adózás elõtti profitja 8,8 százalékkal, 443 millió euróra növekedett tavaly – tette közzé a csoport tavalyi elõzetes adatait. A Combined ratiot illetõen szignifikáns javulás látszik: az egy évvel korábbi 97,3 százalékról 96,7 százalékra. Az igazgatóság részvényenllént 90 centet javasolt a közgyûlésnek - tette közzé a Vienna Insurance Group (VIG).

Sikerként könyvelhetõ el az „Agenda 2020” menedzsment program, és az abban megfogalmazott intézkedési terv – áll a cégcsoport közleményében.

A csoport díjbevételei 3,7 százalékkal növekedtek, s ha az egyszeri díjas életbiztosításoktól eltekintünk, a cégcsoport ennél is jelentõsebb, 6,2 százalékos növekedést tudott elérni. Az egyszeri díjas életbiztosításokat kivéve a VIG minden területen növekedésrõl számolt be. 

Kiemelkedõen magas, 10,6 százalékos bõvülést ért el a csoport Szlovákiában, és hasonlóan magas, 10 százalékos bõvülésrõl számoltak be a magyarországi leányvállalatok is. A VIG-csoport bulgáriai cége 9,8 százalékos, a lengyel 8,2 százalékos, míg a cseh leányvállalat 4,9 százalékos bõvülést tudott felmutatni. Különösen jelentõs, 23,2 százalékos díjbevétel-növekedést ért el a cégcsoport Bosznia-Hercegovinában, illetve Szerbiában, ahonnan 12,4 százalékos bõvülésrõl számoltak be a VIG leányvállalatok. A kelet-közép-európai régió a cégcsoport díjbevételeinek 55,1 százalékát adta 2017-ben. 

A díjbevételek legnagyobb része – 28,1 százaléka – a vagyon-, illetve a balesetbiztosításokból folyt be, ezt követték a folyamatos díjas életbiztosítások 27,4 százalékkal. Kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításokból folyt be a csoport díjbevételeinek 14,9, egyszeri díjas életbiztosításokból 12 százaléka, amit a casco követett 11,7, illetve az egészségbiztosítás 5,9 százalékkal. 

Jelentõs növekedési potenciált látnak a csoport az egészségbiztosításokban, különösen a kelet-közép-európai régióban. A díjbevételek ebben az üzletágban 9,3 százalékkal, mintegy 564 millió euróra növekedtek 2017-ben, s a kelet-közép-európai régióban az egészségbiztosítási díjbevételek kiemelkedõen magas, 43 százalékos bõvülést tudtak elérni.   

A cégcsoport az adózás elõtti nyereség jelentõs növekedésérõl számolt be: a nyereség a 2016-os 406,7 millió euróról 442,5 millió euróra növekedett. A 8,8 százalékos bõvülés elsõsorban a kombinált hányad javulásának, illetve a cseh és a szlovák leányvállalatok életbiztosítási eredményeinek volt köszönhetõ. A lengyelországi leánycég is jelentõsen növelte profitját, ami részben azzal magyarázható, hogy a cég sikeresen tudta stabilizálni helyzetét a gépjármû-biztosítási piacon. A kelet-közép-európai leányvállaltok tavaly a cégcsoport adózás elõtti profitjának 57 százalékát adták.   

„A 2017. év sikerét következetes üzleti stratégiánknak köszönhetjük. 1989 után az elsõ osztrák vállalatok között nyitottunk a keleti piacok felé, kihasználva a Kelet-Közép-Európában rejtõ üzleti potenciált. Most, amikor mindenki a kelet-közép-európai nemzetgazdaságok konjunktúrájából adódó lehetõségekrõl beszél, a VIG már a gyümölcseit aratja le hosszú távú stratégiájának. Azért nyitottunk ezen országok felé, hogy ott tartósan jelen legyünk, vagyis a gazdasági fellendüléstõl függetlenül tartósan rendezkedjünk be. Tudatosan támogatjuk a helyben megvalósuló vállalkozói szemléletet és a multi-brand stratégiát. Ezt a sokszínûséget meggyõzõdésbõl választottuk, felhasználva azt piacainkon, ahol egyre gyorsabb döntésekre van szükség. Különösen érvényes ez az olyan területeken, mint a digitális transzformáció. Ehhez és további kezdeményezéseinkhez a tavalyi év óta az „Agenda 2020” elnevezésû stratégiai munkaprogramunk keretében határozunk meg intézkedési terveket. Az Igazgatóság a jó eredmények alapján a 2017-es üzleti évre az osztalék 12,5%-os, részvényenkénti 80 centrõl 90 centre történõ emelését javasolja az éves közgyûlésnek” – jelentette ki Elisabeth Stadler, a Vienna Insurance Group vezérigazgatója.