Az európai bozóttüzek éve volt a tavalyi
2018.03.26
Tavaly regisztrálták a legtöbb erdõ- és bozóttüzet Európában, és csak Portugáliában, Olaszországban és Spanyolországban több mint 800 000 hektárnyi terület égett. Ahogy Európában is egyre többen költöznek a városokba, az elhagyott mezõgazdasági területeken is egyre több elszáradt gizgaz marad, ami potenciális veszélyt rejt, hiszen bármikor elszabadulhatnak a vadtüzek – írja az agroinform az EU Joint Research Centre (JRC) tanulmánya alapján.

A JRC megállapítja, hogy bolygónk egyre melegebbé válik, így Európa földje szárazabbá, tehát a tüzek gyakorisága és intenzitása növekedni fog. És nemcsak a Földközi-tenger legforróbb országaiban. Még a viszonylag biztonságos alpesi hegyvidéki régiókban is gyorsan növekszik a tûzveszély, ha nem tesznek lépéseket az éghajlatváltozás korlátozására és a tûzveszély okozta fõbb okok csökkentésére.

A legbiztonságosabb hely ebbõl a szempontból az Alpok, Izland, Norvégia és Wales dél-nyugati része, valamint a skót felföld. Növekszik a bozóttüzek valószínûsége és veszélye az Ibériai félszigeten, Szicíliában és Görög-, valamint Törökországban, de még az Alpokban is csökken a biztonságos, védett terület.

A Föld átlaghõmérséklete az iparosodás elõtti szinthez képest 2 fokkal magasabbra emelkedik. Azt még nem tudjuk, hogy ez mikor következik be, de a 2070 és 2100 közötti idõszakra prognosztizált térképre, amely a tüzek terjedésének valószínûségét mutatja, rossz ránézni.