Tízszer annyi magyar mehet Marokkóba 2018-ban, mint tavaly
2018.03.26
Jelentõsen nõhet a Marokkóba látogató magyar turisták száma az idén, és az év végén új, közvetlen repülõjárat indulhat - hangzott el a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) éves közgyûlésén múlt szombaton, Marrákesben. A tanácskozáson szó esett a biztosítási értékesítésrõl szóló irányelv magyarországi hatályba lépésérõl is - MTI.

A 201 magyarországi utazásszervezõt tömörítõ szövetség 87. közgyûlésén Erdei Bálint, a MUISZ elnöke megnyitójában kiemelte: komoly lehetõség van a két ország közötti turisztikai kapcsolatok további erõsítésére. Ehhez a közvetlen légi járatok indítása mellett a szakmai találkozók is hozzájárulnak.

A közgyûlésen több mint 70 magyarországi utazási iroda vett részt. A külföldi turisztikai szervezetek egyre komolyabban érdeklõdnek a szakmai együttmûködésrõl a MUISZ-szal, miután egyre nagyobb lehetõséget látnak a szervezett magyar kiutaztatásban - tette hozzá.

Szólt arról, hogy a MUISZ egyik fontos célja, hogy Magyarországon is bevezessék a szabályozási oldalon azt a több országban elfogadott gyakorlatot, hogy az irodák az utazás teljes költségét egy összegben feltüntetve legyenek kötelesek megadni. Az utazók számára ez átláthatóbbá teszi a foglalásokat - fûzte hozzá Erdei Bálint.

Kitért arra is, hogy a jogosulatlan utazásszervezés ellenõrzéséhez az utazók biztonsága érdekében a hatóságoknak sokkal nagyobb jogkört kellene kapniuk a szervezet szerint. Tromler Miklós marokkói magyar nagykövet arról számolt be, hogy a reptéri igazgatóság statisztikái szerint februárban 2700 magyar turista érkezett Budapestrõl, a tavaly õsszel indított Budapest-Marrákes, Budapest-Agadir közvetlen járatok közel 100 százalékos kihasználtsággal mûködnek. 2018-ban várakozásaik szerint legalább 30 ezer fõre emelkedhet a Marrákesbe érkezõ magyar turisták létszáma.

Kitért arra, hogy folyamatosak a tárgyalások a közvetlen Budapest-Casablanca járat indításáról a Royal Air Maroc-kal, ez 2018 végén vagy 2019 elején megvalósulhat. Kiemelte: Marokkó stabil, tiszta és biztonságos ország, tavaly október óta nem kaptak konzuli bejelentést turistákat érintõ eseményrõl. Mohammed Sajid, a Marokkói Királyság turisztikai minisztere köszöntõjében azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben erõsödött a két ország közötti turisztikai kapcsolat. Méltatta, hogy Magyarországon dinamikus az idegenforgalom fejlõdése, és Budapest szerepe kiemelkedõ a közép-kelet-európai régióban.