Egyre többen kísérelnek meg biztosítási csalást
2011.06.15
Szlovákiában is felfelé mutató trend figyelhetõ meg a biztosítási csalások számában: a legnagyobb biztosító, az Allianz Slovenska Poistovna jelentése szerint tavaly közel harmadával nõtt a csalások száma, de más társaságok is hasonló tendenciáról számoltak be.

Az Allianz Slovenska Poistovna sajtóközleménye szerint tavaly összesen mintegy 911 nem-életbiztosítási kárigényt ellenõriztek csalás gyanúja miatt, amely 27 százalékkal meghaladta a 2009-es szintet, a megelõzõ év 15 százalékos bõvülése után. A trend tehát egyértelmûen a biztosítási csalások számának emelkedésére utal.

A megvizsgált esetek közül 494 kapcsolódott kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításhoz, 281 lakásbiztosításhoz és 136 casco biztosításhoz. Az összes csalásból származó kár nagysága elérte az 5,9 millió eurót.

A Generali Slovensko biztosító tavaly összesen 8940 olyan esetet regisztrált, ahol ügyfelek illetéktelenül próbáltak meg kártérítéshez jutni a vállalattól. A csalásként regisztrált esetek 23,42 százalékában a kliensek fiktív károkat szerettek volna kifizettetni, 22,97 százalékban pedig a jogosnál nagyobb összegre tartottak volna igényt. Az esetek 36 százalékában a kár akkor keletkezett, mikor az érintett alkoholos befolyásoltság alatt állt, vagy törvényt sértett. A legtöbb biztosítási csalás Pozsony megyében történt, és a gépjármû-biztosításokkal kapcsolatos.

A Generali Slovensko közölte, hogy továbbra is igyekszik fejleszteni a csalásokat kiszûrõ mechanizmusait, melyet az is igazol, hogy a vizsgálat alá vont kárigények 70 százalékánál valóban beigazolódott a csalás gyanúja.