Búcsút intenének a becsapós hirdetéseknek
2018.03.27
Az új csatlakozó tagokkal immár 200 felett van a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagsága – jelentette be a közgyûlésen Erdei Bálint elnök. A szövetség az elmúlt hónapok eseményei (Green Travel, Indulhatunk.hu csõdje) kapcsán elhatározta, hogy átdolgozza etikai kódexét annak érdekében, hogy a MUISZ-tagság egyfajta minõségi védjegy legyen - írja a vg.hu

Az új szabályozás a tervek szerint õsszel lép életbe, betartását pedig állandó etikai bizottság ellenõrzi majd.

Számos jogszabály változott, a MUISZ tervei szerint május elejére elkészül az irodák GDPR-dokumentációja, ezáltal a szerzõdések megfelelnek majd az uniós adatvédelmi szabályozásnak. 

Az új fogyasztóvédelmi irányelv elõírja, hogy az utazási szerzõdéseknél az utasoknak az út meghiúsulása, az iroda csõdje esetén százszázalékos kártalanítást kell kapniuk. Ezért át kell alakítani a biztosítók kaucióbiztosítását is. 

Feladatokat kapnak az utazási irodák az uniós biztosításközvetítõi irányelv (IDD) kapcsán is. Július 1-jén lép életbe a szabály, amelyet a múlt évi irodai csõd is indokolt, eszerint az utazásközvetítõ cégek négy napon belül kötelesek lesznek átutalni az utasok által befizetett összegeket az utakat szervezõ irodáknak.

Az utasok számára egyértelmû biztonságot a jogosulatlan utazásszervezõkkel szemben az nyújthat, ha az utazási irodák felügyeletét megerõsítik, és az ellenõrzõ testület kiterjedt jogosítványokat kap a csalárd cégek elleni fellépésre – hangsúlyozta Erdei Bálint. Ugyancsak fontosnak nevezte, hogy több más ország után Magyarországon is jogszabály mondja ki, hogy az utazási irodáknak az általuk kínált utazási csomag teljes költségét egy összegben kelljen kimutatniuk hirdetéseikben (bruttó árazás). Ameddig erre jogszabály nem kötelezi az irodákat, addig megmaradnak a becsalogató hirdetések, ahol mondjuk csak a szállás árát közlik, a többi költség (repülõjárat, reptéri illeték, transzfer, egyebek) csak a konkrét ajánlatban jelenik meg, így megnehezítve az adott ajánlat összehasonlítását más irodák útjaival.