Erõs növekedést vár az Erste
2018.03.27
A jelzálog-hitelezésben és a személyi kölcsönök kihelyezését tekintve is erõs évet az Erste Bank Hungary Zrt - írja a vg.hu a bankcsoport közlése alapján.

Ebben az évben a tavalyinál hozzávetõleg 20 százalékkal több, 850-860 milliárd forintnyi új kihelyezés várható a jelzáloghiteleknél Magyarországon, miután az erõs kereslet továbbra is fennmarad – hangzott el az Erste Bank által rendezett háttérbeszélgetésen. Harmati László, a hitelintézet vezérigazgató-helyettese elmondta: az Erste Bank a piacinál dinamikusabb bõvüléssel számol ezen a területen, a tervükben 30 százalékos növekedés szerepel. Tavaly egyébként összpiaci szinten 708 milliárd forint értékben kötöttek jelzáloghitel-szerzõdéseket a lakossági ügyfelek Magyarországon, ami 35 százalékos növekedést jelentett 2016-hoz viszonyítva. Az Erste eközben 40 százalékos bõvülést ért el, ezzel már stabilan kétszámjegyû a részesedése a jelzáloghitelek piacán.

A személyi kölcsönöknél – emlékeztetett Harmati László – tavaly 44 százalékkal, 306 milliárd forintra emelkedett a folyósított hitelek összege. Itt az Erste együtt mozgott a piaccal, vagyis ugyanekkora növekedést sikerült elérni az új szerzõdéseknél. A kereslet a személyi hiteleknél is változatlanul erõs, így az Erste Bank 380 milliárd forintnyi új szerzõdéssel kalkulál a teljes piacra vonatkozóan: ez a tavalyinál lassabb, de még mindig igen dinamikus növekedést feltételez.

Kármán András, az Erste Lakástakarékpénztár ügyvezetõje és elnöke közölte: a lakás-takarékpénztár sikeres évet zárt 2017-ben, hiszen az újonnan értékesített termékeknél 41 százalékos növekedést regisztráltak. A pénztár tavaly 44 ezer új ügyfelet szerzett – amelybõl nagy arányt képviseltek az Erste Bankon kívüli ügyfelek is -, a betétállománya pedig 60 milliárd forint környékén mozog. Kármán András közölte azt is: az ügyfelek többsége az elérhetõ állami támogatás teljes kihasználására törekszik, hiszen az átlagos havi befizetési vállalás 19 ezer forint. Nõ emellett a hosszú futamidõre szerzõdõ ügyfelek aránya is, az új szerzõdéseknél már 7 év felett jár az átlagos futamidõ.