Az USA fokozza a H5N1 elleni fellépést
2024.05.28

Az amerikai nemzeti közegészségügyi ügynökség, a Centers for Disease Control and Prevention (Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok) ezen a héten új influenza A fertőzöttségi felügyeleti műszerfalat vezetett be, hogy jobban megállapítsa, hol terjedhet a H5N1 (az influenza A altípusa).

Május 4-én az influenza A vírust az átlagosnál nagyobb mértékben mutatták ki többek között Alaszkában, Kaliforniában, Floridában, Illinois-ban és Kansasban.

A szennyvízfelügyelet mellett az állatok és az emberek vírustesztelésében mutatkozó hiányosságok elfedhetik a madárinfluenza-fertőzések valós arányát az Egyesült Államokban, ami kihívássá teszi a vírus terjedésének teljes körű megértését és a legjobb válaszlépések megtételét.

A Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ szerint a H5N1 madárinfluenza megjelenését eddig kilenc amerikai államból jelentették, 46 állományt érintve, és az amerikai FDA ezen a héten megismételte a nyers tej és nyers tejtermékek fogyasztására vonatkozó figyelmeztetését.

A pasztőrözés nélkül a nyers tej életképes H5N1 vírust tartalmazhat. Ennek ellenére a nyers tej egyes hívei ragaszkodnak ahhoz, hogy a nyers tej fogyasztása védettséget ad a vírus ellen, ami az amerikai FDA szerint nagyon valószínűtlen.

Az amerikai kormány a múlt héten közölte, hogy közel 200 millió dollárt különített el az államok számára az érintett szarvasmarhák államközi mozgásának korlátozására, valamint a H5N1 vírus elleni fokozott felügyeletre, vizsgálatokra, kezelésekre és vakcinákra.

„Aggodalomra ad okot, hogy a madárinfluenza egyes törzsei képesek lesznek hatékonyan terjedni az emberek között az 1918-as H1N1 influenzajárványhoz hasonlóan, amely madár eredetű influenzavírus volt” - mondta Dr. Amesh Adalja, az Egészségbiztonsági Központ vezető kutatója.

Eközben több új SARS-CoV-2 Omicron alváltozat, köztük a KP.2, JN.1.7 és más KP és JN változatok (a „FLiRT” változatokként is emlegetett csoport) felelősek az Egyesült Államokban a szekvenált Covid-19-es esetek többségéért.

Miközben aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a Covid elleni legújabb oltóanyag-erősítők nem nyújtanak erős védelmet a FLiRT-változatok ellen, a JN.1-gyel való közelmúltbeli fertőzésnek erős védelmet kell nyújtania valamennyi változat ellen, amíg a védettség meg nem szűnik - közölte a Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ, hozzátéve, hogy a SARS-CoV-2 terjedésének alacsony szintje összességében nem utal a Covid-19 közelgő nyári hullámára.

A Covid-19 továbbra is megbetegedési hullámokat okoz Angliában, ahol hasonló aggodalmak merülnek fel a domináns alvonal, a JN.1 elleni védőoltások hatékonyságával kapcsolatban.

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének a 9. héten kiadott Nemzeti Influenza- és Covid-19 felügyeleti jelentése szerint a JN.1 az országban 2024. január végéig a szekvenált esetek 85%-át tette ki.