Hol a legjobb külföldiként élni? Csak egy európai ország a tízes listán
2018.03.28
Az Internations, a világ egyik legnagyobb külföldön élõket összefogó hálózata idén is felmérést készített a világ legbarátságosabb országairól, azaz hogy hol a legegyszerûbb külföldiként beilleszkedni - írja a Forbes.

Aki élt már huzamosabb ideig külföldön, tudja, hogy a dolog nem olyan egyszerû, mint a kívülállók gondolnák. Az ember gyakran érzi magát magányosnak, elszigeteltnek, sokszor nehéz a helyiekkel barátkozni. Egyes országokba viszont sokkal egyszerûbb beilleszkedni, mint máshova. Itt a 10 legbarátságosabb ország listája.

Az Internations, a világ egyik legnagyobb külföldön élõket összefogó hálózata 188 ország 13 ezer külföldijét, több mint 160-féle nemzetiségû embert kérdezett meg. 

A 10 legbarátságosabb ország között szerepel Kanada. A helyiek barátságossága: 81%, a helyiekkel való barátkozás könnyûsége: 43%, annak valószínûsége, hogy egy külföldi örökre itt maradna: 45%

Vietnam: a helyiek barátságossága: 83%, a helyiekkel való barátkozás könnyûsége: 56%, annak valószínûsége, hogy egy külföldi örökre itt maradna: 16%

A 8. a sorban: Kolumbia. A helyiek barátságossága: 87%, a helyiekkel való barátkozás könnyûsége: 62%, annak valószínûsége, hogy egy külföldi örökre itt maradna: 33%.

A 7. Oman. A helyiek barátságossága: 86%, a helyiekkel való barátkozás könnyûsége: 60%, annak valószínûsége, hogy egy külföldi örökre itt maradna: 12%.

A 6. Costa Rica. A helyiek barátságossága: 87%, a helyiekkel való barátkozás könnyûsége: 78%. Annak valószínûsége, hogy egy külföldi örökre itt maradna: 48%

5. Bahrein. A helyiek barátságossága: 86%, a helyiekkel való barátkozás könnyûsége: 55%, annak valószínûsége, hogy egy külföldi örökre itt maradna: 11%.

4. Kambodzsa: a helyiek barátságossága: 92%, a helyiekkel való barátkozás könnyûsége: 59%, annak valószínûsége, hogy egy külföldi örökre itt maradna: 23%.

3. Mexikó: A helyiek barátságossága: 87%, a helyiekkel való barátkozás könnyûsége: 73%, annak valószínûsége, hogy egy külföldi örökre itt maradna: 39%.

2. Tajvan: a helyiek barátságossága: 86%, a helyiekkel való barátkozás könnyûsége: 61%, annak valószínûsége, hogy egy külföldi örökre itt maradna: 30%.

1. Portugália: a helyiek barátságossága: 94%, a helyiekkel való barátkozás könnyûsége: 58%, annak valószínûsége, hogy egy külföldi örökre itt maradna: 47%. (Portugália 2016 óta kilenc helyet kúszott elõre a ranglétrán, de még tavaly is csak az ötödik volt. A kérdõívet kitöltõk nagyon elégedettek a portugálokkal, az általános vélemény szerint a helyiek barátságosak, segítõkészek és odafigyelnek a másikra. A Portugáliában élõ külföldiek 79 százaléka érzi úgy, hogy szívesen látják õket, és 29 százalékuk állítja, hogy fõleg helyiekkel barátkozik - a globális átlag erre 19 százalék).

Trump megválasztásának és a Brexitnek a fényében érdemes egy pillantást vetni az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság helyzetére. Az USA 2016 óta elég sokat esett vissza, akkor 65-bõl a 19. volt, most csak a 36. helyet szerezte meg magának, de az Egyesült Királyság is csak az 56. helyet érte el a tavalyi 54.-hez képest.

Magyarország szintén sokat esett vissza, tavaly a 41. helyet hoztuk, most a tíz legkevésbé vendégszeretõ ország között vagyunk, csupán 58.-ak lettünk a listán.

Az utolsók között Svájc és Ausztria szerepel, Kuvait pedig zsinórban negyedszer végez a lista alján.