Mire elég 20 millió az ingatlanpiacon?
2018.03.28
Nagyon nem mindegy, hogy hol vásárolunk lakást, a fõváros egyes kerületeiben például milliókban mérhetõek az árak közötti különbségek. A Duna House az elmúlt fél év valós ingatlantranzakciós adataiból kiszámította, hogy az egyes településeken és fõvárosi kerületekben mekkora méretû ingatan vásárolható 20 millió forintból - írja a Forbes.

A mérés során azt vizsgálták, hogy az elmúlt hat hónapban hogyan alakult a lakások és az házak átlagos négyzetméterára, majd ezek alapján megkapták, hogy a kapott összegekbõl mekkora alapterületû ingatlant lehet vásárolni.

A fõváros értékei kiemelkedõen magasak, 20 millió forintból a fõvárosi átlagértékek alapján csupán 39 négyzetméteres lakás, vagy 58 négyzetméteres ház vásárolható.

A Duna House elemzési vezetõje, Benedikt Károly szerint azonban ez nem általános adat, az egyes kerületek közti különbségek jelentõsek. Az V. kerületben ennyi pénzbõl csak egy 23 négyzetméteres lakásra futja, míg a XX. kerületben ez már egy 80 négyzetméteres házra is elég.

Miskolc a legolcsóbb, Székesfehérvár a legdrágább a megyeszékhelyek közül. Miskolcon vásárolható a legnagyobb lakás, 20 millióból akár egy 132 négyzetméteres ingatlant is vehetünk. Jó mélyre kell nyúlni a zsebbe viszont Székesfehérváron, ahol a legkisebb lakást vásárolhatjuk az említett összegbõl. A pénzbõl átlagosan 68 négyzetméteres ingatlant vásárolhatunk, ami több mint másfélszerese a fõvárosi értékeknek. Kecskeméten, Veszprémben és Debrecenben körülbelül hasonló árakkal kell kalkulálni.

Házak esetében már jelentõsen kisebb a különbség Budapest és a drágább vidéki városok között. Velencén 10, míg Siófokon 17 négyzetméterrel nagyobb ház is elérhetõ, mint a fõvárosban. A másik végletet Dombóvár jelenti, ahol akár 200 négyzetméter területû ingatlant is megszerezhetünk 20 millió forintért.