Emelkedtek az ipari termelõi árak
2018.04.03
Februárban az ipari termelõi árak összességében 3,9 százalékkal haladták meg az elõzõ év azonos idõszakit a januári 3,3 százalékos emelkedés után. A belföldi értékesítési árak átlagosan 3,5 százalékkal nõttek, ezen belül a feldolgozóipar árai 3,7, az energiaipar árai 2,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest - – a KSH.

Februárban az ipar belföldi értékesítési árai 3,5 százalékkal emelkedtek éves összevetésben. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és a továbbfelhasználásra termelõ ágazatokban 3,9, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 3,8, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,9 százalékkal nõttek az árak az elõzõ év februárjához képest – derült ki a KSH gyorstájékoztatójából.

Az ipari exportértékesítés árai 4 százalékkal emelkedtek, ezen belül a (96,4 százalékos súlyt képviselõ) feldolgozóiparban 4,1, a (3,4 százalék súlyú) energiaiparban 2,3 százalékkal nõttek.

Januárban lassult az ipari termelõi árak emelkedése, 3,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami tavaly augusztus óta a legalacsonyabb növekedés volt, és 0,6 százalékponttal alacsonyabb a decemberinél. Az elõzõ hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékos volt a termelõi árak januári növekedése.

Így a februári adatokkal együtt az év elsõ két hónapjában a belföldi értékesítés árai 3,5, az exportértékesítéséi 3,6 százalékkal nõttek éves szinten, így az ipari termelõi árak összességében 3,6 százalékkal voltak magasabbak.