Az egészségügyi ágazatra veszélyes leginkább az AI
2024.06.05

A Swiss Re Institute jelentése szerint a következő évtizedben az egészségügyi és gyógyszeripari ágazatot fogják a legsúlyosabban érinteni a mesterséges intelligencia (AI) káros hatásai.

A tanulmány tíz iparágban vizsgálja az újonnan felmerülő AI-kockázatokat, feltárva a különböző AI-hez kapcsolódó veszteséges események valószínűségét és súlyosságát, többek között az adateltérítések, kibertámadások, algoritmikus és teljesítményhez kapcsolódó kockázatok miatt.

A biztosítótársaságok ezért elkezdték bevezetni a mesterséges intelligencia teljesítményének hibáira vonatkozó külön fedezetet - ez az egyik legnagyobb kockázat minden iparág számára.

Ahogy az egészségügyi ágazat egyre inkább alkalmazza a mesterséges intelligencia technológiát olyan területeken, mint az adminisztráció, a betegmegfigyelés, a diagnózis és a gyógyszerfejlesztés, a kapcsolódó kockázatok egyre nőnek. A hibás vagy elfogult AI-algoritmusok például téves diagnózishoz vezethetnek, ami súlyos betegséget vagy legrosszabb esetben akár halált is eredményezhet.

Az elkövetkező 5-10 évben az egészségügy mellett a mobilitás és a közlekedés, valamint az energia- és közműszolgáltatások a második, illetve harmadik helyen állnak az AI-technológia káros hatásainak leginkább kitett ágazatok között.

A mobilitási és közlekedési ágazat jelentős AI-kockázatokkal néz szembe, különösen a mesterséges intelligenciával támogatott, összekapcsolt és automatizált vezetés bevezetésével a különböző városi környezetekben.

Az energiaágazat várhatóan szintén nagymértékben integrálja majd a mesterséges intelligenciát, amit a nettó nullára való áttérés hajt, amely villamosítást és intelligens hálózatok fejlesztését követeli meg.

A biztosítási ágazat szerepe az, hogy támogassa ügyfeleit a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kockázatok kezelésében, részben új kockázatvédelmi termékekkel, részben pedig meglévő üzletágainkon keresztül. Az AI kockázati megoldások nyújtása jelentős lehetőséget jelent az ágazat számára. A biztosítótársaságok már most kezdik bevezetni az AI teljesítménykieséseire - az összes iparág egyik legnagyobb kockázatára - vonatkozó speciális fedezetet.

A viszontbiztosítási ágazatnak fontos szerepe van a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kockázatok kezelésében és az ilyen feltörekvő technológiákban rejlő lehetőségek teljes kiaknázásához szükséges digitális bizalom kiépítésében.