Kopint-Tárki: 4 százalékkal nõhet a magyar GDP
2018.04.05
A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. a decemberi elõrejelzését megtartva, a GDP 4 százalékos bõvülését várja 2018-ban, inflációs prognózisa sem változott, a decemberi elõrejelzéséhez hasonlóan, 2,5 százalékos pénzromlást vár 2018-ban - közölte az MTI.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója elmondta: a magyar gazdasági növekedés továbbra is gyors lesz az idén, de elmarad a régió országainak bõvülésétõl. A nemzetgazdasági beruházások a tavalyi 17 százalékos növekedés után szerényebb ütemben, de még mindig jelentõsen, 10 százalék körüli mértékben bõvülnek 2018-ban. Hozzátette: a decemberi várakozásukhoz képest, az akkori 3,7 százalékos ütemrõl, 4,5 százalékra növelték az idei magánfogyasztásra vonatkozó elõrejelzésüket.

Az ipari termelés tavalyi, 4,8 százalékos növekedését követõen az ipar teljesítménye várhatóan 6,5 százalékkal emelkedik 2018-ban – ismertette Palócz Éva. Az építõipar továbbra is nagyléptékû bõvülést mutat majd, az idei, év eleji trendek alapján a mélyépítés után 2018-ban az épületek építése veheti át az építõipari növekedés húzóerejének szerepét. Az építõipar teljesítménye idén év közben lassulhat az egyre jobban mutatkozó munkaerõ hiány miatt.

A Kopint-Tárki kutatóinak elõrejelzése szerint a nettó reálkeresetek a tavalyi, kimagasló 10,3 százalékos növekedés után idén 7,3 százalékos bõvülést mutatnak majd, ami még mindig nagyon magas szintû emelkedést jelent.

A munkanélküliségi rátát illetõen, az áprilisi elõrejelzés alapján, a kutató cég idén 3,5 százalékos szintet vár.

A konjunktúrakutató cég elemzõi azt várják, hogy 2018-ban az ország GDP-arányos külsõ finanszírozási képessége ( a folyó fizetési mérleg és a tõkemérleg együttes egyenlege) továbbra is magas szinten marad, a GDP 4 százaléka körül alakul majd. Az export idén 7,9 százalékkal, az import 9,1 százalékkal nõhet a Kopint szakértõi szerint.