Alig nõtt az euroövezet kiskereskedelmi forgalma
2018.04.06
Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön azt közölte, hogy februárban szezonális kiigazítással 0,1 százalékkal nõtt a kiskereskedelmi forgalom volumene az elõzõ havihoz képest az euróövezetben és 0,2 százalékkal az Európai Unióban - tette közzé az MTI.

Az euróövezeti kiskereskedelmi forgalom februári alakulása elmaradt a piaci várakozásoktól. A piacok a kiskereskedelmi forgalom 0,5 százalékos havi növekedést vártak.

Havi összevetésben a legnagyobb csökkenést Lettországban és Romániában regisztrálták februárban, mindkét országban egyaránt 2,3 százalékot, Ausztriában pedig 1,5 százalékot. A legnagyobb mértékben, 2 százalékkal Észtországban nõtt februárban a kiskereskedelmi forgalom januárhoz képest. Belgiumban 1,6 százalékos, Máltán és Lengyelországban egyaránt 1,5 százalékos bõvülést jegyeztek fel.

Januárban az euróövezet 19 tagállamában 0,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az elõzõ havihoz képest, az Európai Unió 28 tagállamában pedig stagnált.

Az egy évvel korábbival összevetve az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom naptári kiigazítással 1,8 százalékkal nõtt az euróövezetben és 2 százalékkal az Európai Unióban. 

Éves összevetésben Máltán nõtt a legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom februárban, 11,7 százalékkal. A második legnagyobb növekedés Lengyelországban volt, 7,9 százalékos, míg Írországban 7,1 százalékos. Szlovéniában csökkent a legjelentõsebben, 1,6 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom az idén februárban az egy évvel korábbihoz képest, majd Ausztria következett 1,2 százalékkal.

Magyarországon a februári kiskereskedelmi forgalom havi összevetésben 0,1 százalékkal csökkent, éves szinten pedig 6,5 százalékkal nõtt.