Veszély az utakon: ezekre figyeljünk az õszi ködben
2015.11.04
A köd balesetveszélyes helyzeteket teremthet, ezért érdemes óvatosan vezetni – figyelmeztet közleményében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendõr-fõkapitányság.

Az õszi idõjárás egyik kedvezõtlen jelensége a köd, melynek balesetveszélyes hatásaival számolni kell. Ennél a veszélyforrásnál elsõsorban a sebesség helyes megválasztására, a világítási és elõzési szabályok betartására kell nagy figyelmet fordítani. A legtöbben sajnos nem elég körültekintõek és a sebesség csökkentése nélkül közelítik meg a ködös, ködfoltos területeket, majd ott pánikszerûen fékeznek és elveszítik jármûvük felett az irányítást. Hirtelen fékezéssel meglepik a mögöttük közlekedõt, akinek ilyenkor már ritkán van lehetõsége a megállásra. Az ilyen jellegû balesetek megelõzhetõek! A ködös szakasz kezdetét észlelve, még a jól belátható úton csökkentsék a sebességet! A féklámpa felvillantásával igyekezzenek figyelmeztetni a mögöttük haladókat, kerüljék a hirtelen fékezést!

A látni és látszani elv ezen idõszakban is nagyon fontos, így a megfelelõ világításról feltétlenül gondoskodjanak és sûrû ködben gépjármûvükön – ha van - használják a ködlámpát! Így talán nem csak a súlyos baleseteket, hanem a kisebb, ám annál több bosszúságot okozó koccanásokat is sikerül elkerülni.