Kimerült a magyar munkaerõpiac, távolról kell hozni a munkaerõt
2018.04.07
35 ezer ember hiányzik a gyártó szektorból, így a nagyvállalatok arra kényszerülnek, hogy a gyártás helyétõl több száz kilométerre, illetve akár a határon túlról is toborozzák a kékgalléros munkaerõt. A Staff House jelenleg is zajló felmérése szerint több meghatározó magyarországi gyártó vállalatnál több mint 50 százalékos fluktuáció jelentkezik, amelynek egyik fontos tényezõje lehet a dolgozók nem megfelelõ szállásoltatása – írja a piacprofit.hu.

Az úgynevezett kékgalléros munkaerõ hiánya elsõsorban a hazai feldolgozóipart érinti a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint, az egész iparágban összesen 23 ezer álláshely betöltésére volna szükség. Emellett komoly munkaerõhiány jelentkezik a kereskedelem és gépjármûjavítás területén, ahol jelenleg több mint 6000 fõ pótlása a feladat, de több ezer munkavállalóra lenne még szükség az olyan jelentõs számban kékgallérosokat foglalkoztató ágazatokban is, mint az építõipar (2900 fõ), a szállítmányozás (3600 fõ), valamint a raktározás.

A munkaerõhiány az elsõdleges az üzleti kockázatok között a vállalkozások szerint. Vannak azonban a cégek kezében is lehetõségek a fluktuáció csökkentésére és az utánpótlásra. „A teljes gyártó szektort érintõ munkaerõhiány kettõs problémával szembesíti a vállalatokat. Egyrészt nagy távolságokból kell toborozniuk kékgalléros munkavállalókat a mindennapi mûködéshez, másrészt biztosítaniuk kell a felvett munkások tömeges szállásoltatását. Önmagában már a tömeges toborzás is rendkívül komoly kihívás a humánerõforrás-osztályok vezetõi számára, amely a munkaerõ elszállásolásával együtt szinte minden alkalommal szükségessé teszi külsõ szolgáltatók, munkaerõ-kölcsönzõk és professzionális szálláshely-szolgáltatók bevonását. Ráadásul a toborzás során egy minõségi szálláshely lehetõsége csak még vonzóbbá teszi a munkáltatókat a kékgallérosok körében” – jegyzi meg Kondor András, a cég vezérigazgatója.

A kékgalléros munkavállalók az esetek döntõ többségében nem képesek önmaguk megoldani szállásukat. Az azonnali munkába állás igénye miatt a munkavállalóknak nincs idejük az albérlet keresésére, amelyet a több havi kaució, valamint a bérleti díj elõre való fizetése miatt anyagilag sem tudnának megengedni maguknak. A vidéki és fõvárosi albérletpiac – az ingatlanfejlesztéseket ösztönzõ intézkedések ellenére – kínálata továbbra is szûkös, ami tovább súlyosbítja a magas lakhatási költségeket. A megfelelõ munkaerõ elszállásolás nagyban segíti a fluktuáció csökkenését, hiszen a dolgozók idejük jelentõs részét töltik ezeken a szállásokon.